Direct naar artikelinhoud

'Hopelijk komt er een einde aan het nepotisme'

Gisterochtend stond Gent op met het nieuws dat Tom Balthazar, de gedoodverfde nieuwe burgemeester voor het kartel sp.a-Groen, van het toneel verdwijnt. Hoe kijkt de Gentenaar aan tegen de onzekere tijden? 'Het populisme zal daar zijn voordeel uit halen, zeker?'

Op nieuwsredacties en in de coulissen van de macht gonsde het gisteren van de speculaties na het ontslag van Tom Balthazar (sp.a) als schepen en lijsttrekker van het rood-groene kartel. Maar wat vond de gewone Gentenaar gisterochtend van de onthullingen over de semipublieke nv Publipart?

Wanneer de antieke radio in de Folklore, een van de laatste volkscafés in hartje Gent, het ontslag van Balthazar meldt, draait cafébaas Jacky Verdegem (59) het volume hoger. "Ik wist al een half jaar dat dat er zat aan te komen", beweert hij. "Ik keur zijn ontslag niet goed, ik keur het ook niet af, maar ik vind het wel een vlugge beslissing."

"Als Christophe Peeters (Open Vld) en Balthazar dat geld verdiend hebben door te lobbyen om de stadskas rijker te maken, dan is dat voor mij geen probleem - áls ze het rechtmatig verdiend hebben. Daar wordt de bevolking beter van", stelt Jacky. "Dan is er wel de vraag of ze zoveel hadden moeten verdienen. De andere partijen hebben nu natuurlijk bloed geroken."

Het stinkt

Peter Tanghe (57) nipt van zijn bier en oordeelt: "Spijtig dat hij ontslag genomen heeft, maar er moet een reden zijn. En waarom heeft die andere dat niet gedaan? Er gaan nog dingen naar boven komen. Ze moeten gestraft worden."

"Of geschorst", knikt Willy Scheltiens (56). "Het stinkt!"

"Volgend jaar gaan de verkiezingen een serieuze patat geven", voorspelt Peter.

"Na de volgende verkiezingen zal het aan de liberalen en de N-VA zijn", vermoedt Rudy De Smet (72).

"Ik denk het ook", zegt Willy. "Siegfried Bracke (N-VA) als burgemeester? Ik zie dat zitten, hij is een zeer intelligent man. "

"Bracke? Hmmm", meesmuilt Rudy.

"Bracke is niet zo graag gezien door de Gentenaar", observeert Jacky.

"Een andere wind zou niet slecht zijn. Als je te lang aan de macht blijft, denk je dat je onmisbaar bent", zegt Willy.

Chemische wapens

Op zondag trekken Gentenaars met een ecologische inborst naar het natuurpark Bourgoyen-Ossemeersen. Chris Vanbeveren (56) kijkt hoe de meeuwen klapwieken boven de drassige weilanden en schrikt als we vragen hoe het nu verder moet met de socialisten in Gent. "Hoe moet het verder met de socialisten in België?", schudt hij het hoofd. "Ik heb daar geen antwoord op. Het populisme gaat daar zijn voordeel uit halen, zeker?"

De onthullingen over de vergoedingen bij Publipart hebben hem niet verrast. "Ik begrijp dat de stad aan de economie denkt, maar als ik dan lees dat Publipart belegt in chemische wapens... Tja. Ze hebben dat misschien niet geweten, maar het gebeurde wel met overheidsgeld. Ik denk dat de socialisten daardoor klappen zullen krijgen."

Chris zou er niet van versteld staan als de volgende coalitie er heel anders uitziet. "Misschien is dat niet slecht. De socialisten leveren al lang de burgemeester."

Dynastieën

In theehuis Trafiek in de multiculturele volkswijk Brugse Poort wordt het ontslag van Balthazar hevig bediscussieerd, al geven sommigen ruiterlijk toe dat ze de politiek niet volgen. "Maar het belangt ons aan, volgend jaar zijn het verkiezingen", zegt Griet Van Heddeghem (39).

"Het is gewoon omdat Balthazar een socialist is, dat dat veel erger lijkt", merkt haar vriend Senne op.

"Het is te hopen dat het niet Bracke wordt", vindt Griet. "Dat zou dramatisch zijn. Al zou het wel voor veel ludieke tegenacties zorgen."

"Ik hoop dat er nu een einde komt aan het nepotisme", verwijst Does (47) - niet haar echte naam - naar de dynastieën-Balthazar, -Van den Bossche en -Temmerman. "Is Gent wel zo progressief? Ja, er zijn leefstraten, maar de armoede blijft toenemen. Ook de socialisten zijn meer bevriend met het kapitaal dan met het volk. Ze zijn progressief en solidair, maar weten niet wat het is om geen geld te hebben. Dat vind ik een groot probleem."

Wat vindt zij van het ontslag van Balthazar? "Ofwel heeft hij een burn-out, ofwel wacht er nog een moeras van bagger die we nog niet kennen", denkt Does. "Als het in de sterren geschreven staat dat je burgemeester wordt, dan ga je een jaar voor de verkiezingen toch geen ontslag nemen als je ervan overtuigd bent dat je niets misdaan hebt?"

Does verwacht wel dat er nu eindelijk linkse oppositie zal komen in Gent. "De PVDA - of die nu goed of slecht is - mag zich in de handen wrijven."