Direct naar artikelinhoud

Nostalgie, girlpower en Josje Huisman in Beauty and the Beast

Oh, wat zijn wij jaloers op Josje Huisman: zij mag de rol van de intelligente Belle vertolken in de musicalversie van Beauty and the Beast, deze maand in Flanders Expo Gent.

Wat dacht je toen ze je lieten weten dat je de rol kreeg?

"Ik heb gewoon meteen 'ja' gezegd. Normaal moet je bij zo'n telefoontje altijd zeggen: 'ik zal er even over nadenken', maar in dit geval dacht ik, nee hoor, hier heb ik helemaal geen bedenktijd voor nodig. (lacht) Zeker niet toen ik hoorde wie er allemaal meespeelde: de hele cast bestaat uit lieve mensen die keigoed zijn in wat ze doen. Peter Van De Velde speelt Lumière bijvoorbeeld, en die doet dat zo fantastisch goed: elke keer opnieuw moet ik m'n lach inhouden. En Jan Schepens als het beest! Daar ben ik heel blij mee. Hij heeft de rol tien jaar geleden al eens gespeeld, maar moet zichzelf nu weer helemaal opnieuw uitvinden, omdat het zo'n moderne interpretatie is. Het viel me ook op dat, wanneer ik anderen zeg dat ik Belle speel, iedereen van mijn leeftijd antwoordt met 'oh, dat is mijn lievelingsfilm!' Ongelofelijk wat voor een indruk die bij iedereen heeft nagelaten. Er gaat echt een meisjesdroom van me in vervulling."

Het moet een modern 'totaalspektakel' worden. Wat betekent dat?

"Het begint vooral met het podium: dat is heel groot en in de vorm van een roos, met een grote catwalk die het steeltje moet voorstellen, een grote roos in de lucht, waar doorheen de show blaadjes van neerdwarrelen, en grote decorstukken die niet uit de coulissen worden opgereden maar vanuit de lucht naar beneden komen. De kostuums zijn ook heel indrukwekkend - die van de dansers in de wolvenscène vind ik heel cool - en de choreo's zijn allemaal in een modern jasje gestoken door onder anderen Ish Ait Hamou."

Moet je als hoofdrolspeler dan niet met honderden dingen rekening houden?

"Ja, voor iedereen die meespeelt is het echt opletten geblazen: we moeten goed onze cues, onze plaats op het podium en de muziek kennen, want anders krijgen we misschien een decorstuk op ons hoofd. Niet zo simpel wanneer we bij een nummer als Kom Erbij met een ensemble van zo'n vijftig man op het podium staan. En toch is dat mijn favoriete scène: alles en iedereen komt aan bod, de cast, de muziek, de kostuums en de dans komen mooi tot hun recht. Ik heb gewoon een zwak voor ensemblenummers, ik word er altijd zo in meegesleurd en elke keer, ook al hebben we het al honderd keer gedaan, zie ik weer nieuwe dingen. Natuurlijk zijn dat tegelijkertijd ook de moeilijkste nummers, want we moeten met veel rekening houden en alles mooi als puzzelstukjes in elkaar doen vallen. Én ik moet echt gefocust blijven, dat is voor mij de grootste uitdaging. Zelfs wanneer ik niet in een scène zit, moet ik scherp blijven en moet ik kunnen inschatten wanneer ik moet vertrekken om op tijd op het juiste plekje te geraken. Soms moet ik onmiddellijk na de ene scène al beginnen hollen om in de volgende niet te laat komen, best intens." (lacht)

Toen je nog in K3 zat, vertolkten jullie met drie de vrouwelijke hoofdrollen, nu doe je dat in je eentje. Maakt dat je niet een tikkeltje zenuwachtig?

"Nou, zo zie ik het niet echt. Ik vind het wel spannend, moet een beetje uit m'n comfort zone komen en ik besef dat ik een grote rol heb, maar wanneer mensen me zeggen 'oh, dat wordt hard werken', dan denk ik: dat heb ik bij K3 ook altijd gedaan. Ik zie dit ook eerder als iets dat we met z'n allen doen. Ik kan niet zonder de techniekers, de dansers en alle andere acteurs, snap je, dus in die zin is er een gedeelde verantwoordelijkheid en is iedereen even cruciaal."

Hoe interpreteer jij Belle?

"Als een sterke, onafhankelijke vrouw. Ze zit met haar neus in de boeken en is nieuwsgierig, iemand die zo in het leven staat, is automatisch vaak ook avontuurlijk en laat de nieuwsgierigheid de bovenhand nemen van angst. Belle kijkt met zo'n open blik naar de wereld, wil alles ontdekken en oordeelt niet: als ze ontdekt dat het Beest niet kan lezen dan zegt ze 'oh, ik lees wel voor'. En dat vind ik zo'n fijne boodschap. Op een bepaald moment zing ik ook een nummer en dat zegt: 'als mensen iets niet kennen, vinden ze het gauw al raar, maar je moet verder kijken dan dat.' Het gaat bij Belle echt om het innerlijke en dat is iets waar ik zelf ook volledig achter sta."

Op je Instagram pronkte je al met Belles gigantische gele galajurk.

"Ja, die is fantastisch! Voor de show wordt ze zelfs nog wat opgepimpt. Als ik na de show thuis een extra dressing kan fixen, dan ga ik die jurk écht bijhouden." (lacht)

Vanaf 10 december, Flanders Expo,

Maaltekouter 1, 9051 Gent.

www.beautyandthebeast.be.