Direct naar artikelinhoud

Sire, we hebben geen fitte verdedigers meer

Volgende week maakt bondscoach Roberto Martínez zijn selectie bekend voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Bosnië en Gibraltar. Eén probleem: we hebben nauwelijks nog beschikbare verdedigers.

Een nieuw seizoen, hetzelfde oude verhaal.

Vincent Kompany is nog maar net beschikbaar na een lange revalidatie en opnieuw moet België de vingers kruisen dat hij niet hervalt. Op het einde van de match tegen Swansea greep de aanvoerder van de nationale ploeg naar de bil. Een veeg teken. Want zelfs als hij fit geraakt voor de match tegen Bosnië, is het afwachten met hoeveel minuten in de benen hij aan de aftrap verschijnt.

Nog een geval van extreme blessuregevoeligheid:

Thomas Vermaelen . Hij kwam licht geblesseerd terug uit Frankrijk en moest bij Barcelona vervolgens in een hoekje meetrainen. Hij speelde geen enkele oefenmatch en maakte begin augustus de overstap naar Rome.

Daar zit hij ondertussen opnieuw in de ziekenboeg. Volgens Roma-coach Spalletti heeft Vermaelen zich geforceerd in Cyprus. "Hij speelde op ontstekingsremmers." Italiaanse media maken gewag van pubalgie, een slepende spierblessure in de liesstreek. Andere bronnen spreken van lichte hinder aan de adductoren.

Ook die andere linksvoetige centrale verdediger,

Nicolas Lombaerts , is niet zorgenvrij. Sinds het EK is hij opnieuw fit, maar bij Zenit Sint-Petersburg is Lombaerts ondertussen vastgeroest op de bank. Dat hij in Rusland dit seizoen als reservespeler beschouwd wordt, mag blijken uit de basisplaats die hij gistermiddag in de beker kreeg. Tegen tweedeklasser Tambov mocht de Rode Duivel nog eens negentig minuten opdraven. Eindscore: 0-5 voor Zenit.

Bij Thomas Meunier schuift er slechts een klein wolkje voor de zon. Zijn debuutweken in Parijs waren hoopvol en door een blessure van zijn dichtste concurrent kreeg hij de voorbije matchen voluit zijn kans. Dinsdagavond in de beker tegen Dijon moest hij echter na een uur naar de kant.

"Ik had wat last van de knie, een kleine ontsteking, niets ernstigs", verklaarde Meunier. "Ik wou geen risico nemen." Het is wel nog niet zeker of de vleugelverdediger dit weekend al opnieuw wedstrijdift geraakt.

Wat Jordan Lukaku in augustus in Rome liet zien, was best aardig. Hij oogstte lof bij de plaatselijke media, maar kon zijn coach Simone Inzaghi blijkbaar niet overtuigen. Sinds hij terugkeerde van de Rode Duivels begin september zit Lukaku op de bank bij Lazio.

En dan was die passage in België ook al niet vlekkeloos verlopen. Tegen Spanje zakte de jongste van de Lukaku-broers genadeloos door het ijs als linksback.

De verrassing van de EK-selectie heeft een mooie transfer overgehouden aan zijn reis naar Frankrijk afgelopen zomer, maar veel plezier heeft hij in de Premier League nog niet beleefd.

Christian Kabasele kreeg pas eind augustus zijn eerste speelminuten bij Watford (tegen Arsenal werd toen in eigen huis zwaar verloren) en lijkt ondertussen zelfs niet meer op een statuut als bankzitter te mogen rekenen.

Voor Jason Denayer was het een zomer om snel te vergeten. Kopje onder tegen Wales, vervolgens aan het lijntje gehouden door Man City en pas op de valreep verhuurd aan Sunderland. Vlak na die transfer kreeg hij bovendien te horen dat Roberto Martínez hem niet selecteerde voor de interlands tegen Spanje en Cyprus. Sinds begin september klaart de hemel een beetje op voor onze landgenoot. Denayer verzamelde twee basisplaatsen dankzij de blessure van Patrick Van Aanholt.

Sommige voetballers hebben alle pech.

Dedryck Boyata sukkelt al sinds april van de ene blessure in de andere. Midden augustus was hij opnieuw fit en vierde hij zijn debuut in de Champions League tegen Inter, maar moest aan de rust opnieuw het veld verlaten. Deze keer speelt de lies op. Het is onbekend wanneer hij opnieuw beschikbaar is voor Celtic en de nationale ploeg.

Na zijn operatie aan de schouder valt er voor Björn Engels weinig meer te doen dan rusten. De komende maanden is hij dan ook geen optie voor Martínez.

De twee Rode Duivels op wie België voorlopig nog zonder problemen kan rekenen, zijn Jan Vertonghen en Toby Alderweireld. Ze spelen alles bij Tottenham en zijn fit. De bondscoach kan best hout vasthouden en hopen dat het nog eventjes zo blijft.