Direct naar artikelinhoud

Obama beveelt onderzoek naar Russische hacking

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een volledig onderzoek bevolen naar mogelijke Russische hacking van de presidentsverkiezingen. De bevindingen moeten voor de inauguratie van Donald Trump bekend zijn.

"De president heeft de inlichtingendiensten bevolen een volledig onderzoek te voeren naar wat er tijdens de presidentsverkiezingen is gebeurd", zegt Lisa Monaco, adviseur binnenlandse veiligheid.

Volgens CNN is het nog niet duidelijk hoe groot de mogelijke hacking van Rusland was tijdens de recente verkiezingen, maar Obama wil laten onderzoeken of er cyberaanvallen zijn geweest, en zo ja, van waar die kwamen én welke invloed ze hadden. Nog voor verkiezingsdag had de Amerikaanse overheid de Russen er publiekelijk van beschuldigd de verkiezingen te willen beïnvloeden via cyberaanvallen. "Het onderzoek moet afgerond zijn voor de inauguratie van Donald Trump op 20 januari", stelt Monaco.

Die beschuldiging hield onder meer verband met de gehackte e-mails van John Podesta, de campagneleider van Hillary Clinton. WikiLeaks publiceerde tijdens de campagne een hele reeks van zijn gehackte e-mails. Vermoed wordt dat Russische hackers die hebben gestolen en aan WikiLeaks bezorgd.

Daarnaast waren er bij de verkiezingen zelf ook berichten over pogingen om stemcomputers te hacken, onder meer in Illinois en Arizona. Niet alleen de inlichtingendiensten, maar ook privéfirma's die zich bezighouden met cyberveiligheid wezen in de richting van Rusland.

Nog tijdens de verkiezingscampagne heeft president elect Donald Trump steeds verklaard niet in Russische inmenging te geloven. De vermoedelijke cyberaanvallen waren vooral tegen zijn concurrente Hillary Clinton gericht. Zo brachten de gehackte Podesta-mails haar campagne regelmatig in een slecht daglicht. Volgens Trump was het helemaal niet zeker dat Rusland achter de aanvallen zat, het zou ook China kunnen zijn.

Toch geloven Republikeinse partijgenoten van Trump eveneens in Russische inmenging . "Volgens mij is Rusland een van de meest destabiliserende factoren op het wereldtoneel", zegt senator Lindsey Graham aan CNN. "Ik denk dat ze zich bemoeid hebben met onze verkiezingen en daar wil ik Poetin voor laten boeten."