Direct naar artikelinhoud

Kums verlost AA Gent

AA Gent domineerde en won verdiend, dankzij een late treffer van Sven Kums, terwijl Club Brugge zijn goaltje meepikte. Iedereen tevreden dus. De terugwedstrijd op 3 februari wordt ongetwijfeld intens.

Sinds Hein Vanhaezebrouck trainer is van AA Gent zoekt Michel Preud'homme naar een oplossing om eens te kunnen winnen van de Buffalo's.

Zijn strijdplan gisteravond getuigde van zelfvertrouwen en was tegelijk een provocatie. Zelfvertrouwen omdat de Club-coach volhardde in die veldbezetting met vier verdedigers, plus de twee offensieve flankspelers (Izquierdo en Refaelov) die bij balverlies heel diep inzakken. Een provocatie omdat het idee in het verleden al vaak stevig bekritiseerd werd. "Laat de mensen maar babbelen", is het credo van Preud'homme.

En of de mensen babbelden, al heel vroeg in de wedstrijd. Want de bedoelingen van Michel Preud'homme leken alweer niet het verhoopte succes op te leveren. AA Gent rolde immers al snel over het middenveld van de bezoekers en creëerde kans na kans. Dejaegere had na twee minuten kunnen scoren na een prima combinatie met nieuweling Wikheim. Denswil blokte Neto af toen die van dichtbij aanlegde, en uit de hoekschop die daarop volgde, haalde Refaelov de kopstoot van Mitrovic van de lijn.

Iets voor het halfuur, bij een nieuwe stormloop van de Buffalo's, wipte Kums een balletje heerlijk over Butelle, waarna Cools in een reflex met een Serena Williams-smash het leer uit het doel sloeg: rood voor Cools en strafschop. Met een pantersprong redde Butelle de elfmeter van Kums. Bij AA Gent wees men op de dubieuze positie van de Franse doelman op het moment van de trap van Kums. Ref Wouters haalde zijn schouders op.

Rond de aarde

Hoe dan ook: de mensen vroegen zich af hoelang het systeem-Preud'homme nog zou standhouden, met tien tegen elf. Groot was de verbazing toen Club ineens op voorsprong kwam. Terwijl Vanhaezebrouck langs de lijn een verbale kleine oorlog aanging met de Brugse dug-out - de bezoekers speelden inderdaad met een stevige bekerspirit - had Vormer een vrijschop snel genomen en vond Izquierdo zijn maatje Diaby centraal voor doel (0-1).

Preud'homme, hij moet binnenpretjes hebben gehad. Met nu Simons een rij achteruit wijzigde hij niets aan Clubs wedstrijdfilosofie.

De tweede helft werd logischerwijze eenrichtingsverkeer. Preud'homme had een voetbalgod nodig om de numerieke minderheid tegen dít sterk AA Gent te compenseren.

Die waren evenwel allemaal thuisgebleven - het was verdorie bar koud. Toen op het uur Nielsen op doel trapte en de bal in een boog rond de aarde leek te vliegen, devieerde Dejaegere per toeval het leek voorbij Butelle (1-1).

Asare en Milicevic stuitten op Butelle en Nielsen kopte over. Vanhaezebrouck wisselde Depoitre door Coulibaly, maakte zich enorm druk, maar moest toegeven dat zijn jongens lange tijd niet bij machte waren om de uppercut toe te dienen.

Tot diep in blessuretijd de Gouden Schoen zijn missertje rechtzette. Binnenkantje voet duwde Kums de 2-1 tegen de netten, geholpen door een afwijking onderweg. Op die manier heeft Preud'homme ook bij de zevende poging niet kunnen winnen van Vanhaezebrouck. Zijn ploeg lag andermaal onder, en de aard van de keuzes die hij nam, zal ongetwijfeld eens te meer aanleiding geven tot discussies.

Michel Preud'homme heeft nog een terugwedstrijd om de mensen de mond te snoeren.