Direct naar artikelinhoud

Nieuwe details over aanslagen Parijs bekend

Zes weken na de bloedige terreuraanslagen heeft de Franse politie via getuigenissen gereconstrueerd wat er exact op 13 november in Parijs gebeurde.

Een van de drie terroristen van het Stade de France probeerde vier keer het stadion binnen te raken. Ook zou Abdelhamid Abaaoud zelf het vuur geopend hebben op de Parijse terrassen en speelde een van terroristen in de Bataclan op een instrument alvorens hij op zoek ging naar de leden van Eagles of Death Metal.

De getuigenissen van de overlevenden van het drama in de Bataclan, waar 88 mensen stierven, zijn hallucinant. "Terwijl de vloer van de zaal vol dode mensen lag, stapte een van de drie moordenaars naar de xylofoon op het podium en begon er op te tokkelen", vertelt een van hen. "Op zijn gezicht stond een sadistische grijns terwijl hij de zaal overschouwde."

Menselijk schild

Na de eerste raid en het muziekstukje ging het drietal, Samy Amimour, Ismaël Mostefaï en Foued Mohamed-Aggad, op zoek naar Eagles of Death Metal om hen te vermoorden. Iets wat uiteindelijk niet lukte. "Waar zijn die Amerikanen? Waar is dat zangertje?", riepen ze. "Het zijn hun bommen die onze broeders in Irak en Syrië raken. Jullie vallen ons daar aan, wij wreken ons hier bij jullie. Hoor eens hoe ook jullie volk nu lijdt!"

Een deel van concertgangers werd voor de deuren en ramen opgesteld om te dienen als levend schild bij een mogelijke inval van politie. "Met onze telefoons wilden ze op internet geraken, maar in het gebouw had geen enkel toestel verbinding", vertelt een getuige. "Daarna belden ze met de politie en eisten ze een onderhandelaar." Uiteindelijk werden de drie terroristen gedood tijdens een inval door de politie, al kon één van hen toch zijn bommengordel nog tot ontploffing brengen.

Oranje sneakers

In het onderzoek naar de terroristen bij het Stade de France is ook de naam Salah Abdeslam opgedoken. Een getuige merkte drie verdachte mannen op voor ingang N die in het Arabisch stonden te fluisteren. Tijdens een fotoronde op het commissariaat na de aanslagen herkende hij Ahmad Al-Mohammed, die zich om 21.17 uur opblies bij ingang D, maar ook Salah Abdeslam.

Meer dan vierhonderd kogels werden afgevuurd tijdens de raids op de terrassen van het 10de en 11de arrondissement, in amper 20 minuten tijd. Op de tweede stopplaats van het moordcommando bij La Belle Equipe en Café Bonne Bière werden zo'n 250 kogelinslagen gevonden.

"Een van de schutters was Abdelhamid Abaaoud en hij droeg opvallende oranje sneakers", klinkt het bij een getuige. De getuige beschrijft de chauffeur van de Seat, mogelijk Salah Abdeslam, als "zeer kalm". "Hij deinsde er niet voor terug om de gewonden die al op de grond lagen aan te vallen."