Direct naar artikelinhoud

Oostende blijft op koers voor play-off I

KV Oostende 'herpakte' zich op Lokeren met een belangrijke driepunter. De zege verschaft de kustploeg enige ademruimte in de strijd voor play-off I.

Angst - om alsnog play-off I te zien ontglippen - is een slechte raadgever. Het viel op dat KV Oostende gisteren onder de toenemende druk van de concurrentie heel wat minder vrank en vrij voetbalde dan in zijn piekperiode.

Niet dat trainer Yves Vanderhaeghe bij de puntendip na de winterstop zijn offensieve filosofie drastisch afzweert, maar op Lokeren bouwde hij toch meer zekerheid in. Andile Jali en Sebastien Siani moesten fungeren als dubbele buffer voor de verdediging.

Bij Lokeren raakten Jaja Coelho en João Carlos tijdig opgelapt, tot grote opluchting van trainer Georges Leekens, die al een resem spelers door schorsing en blessures moest missen.

De bezoekers begonnen met veldoverwicht en wisten in het eerste kwartier met enkele afgemeten steekballen in de rug van de Lokerse verdediging te prikken. Vandendriessche verprutste zelf de eerste kans door vrijstaand de bal slecht te controleren.

Toen even later Knowledge Musona op pass van Siani op links uitbrak, duwde hij de bal na een ultieme ingreep van Sverrir Ingason nipt naast. Ook Akpala mocht kort daarna alleen voor doel aanleggen, maar hij mikte de bal pardoes op keeper Davino Verhulst.

Lokeren had tot dan alleen gedreigd met een vrije trap van Ayanda Patosi, en leek ook niet meteen geïnspireerd om voor spektakel te zorgen. Coelho duwde wel een kans naast, maar in het tweede kwartier legden beide teams vooral geeuwvoetbal op de mat. Scheidsrechter Joeri Van de Velde bestrafte op de 35ste minuuut een beweging van David Rozehnal met de arm naar de bal op een voorzet van Enoh met een controversiële strafschop. Coelho trapte de bal naar het beeld van de partij: zwak via de linkerpaal naast.

Rond het uur ontsnapte KV Oostende opnieuw aan een achterstand. Bij een van de weinige geslaagde combinaties van Lokeren zag Hamdi Harbaoui een poging afgeblokt, maar de bal dwarrelde tot bij Denis Odoi. Didier Ovono beging een duidelijke fout op de Lokerse rechtsachter, maar nipt buitenspel voorkwam een tweede strafschop. Ovono had zich bij die fase geblesseerd en zag zich vervangen door Wouter Biebouw.

Ongeldig

In het slotkwartier kon de kustploeg wél voor dreiging zorgen. Verhulst kwam eerst nog twee keer uitstekend tussenbeide op schoten van Musona, maar moest zich daarna toch nog gewonnen geven. Een ongeldige goal evenwel. Fernando Canesin stond buitenspel bij een één-tweetje met Jali, die beheerst afwerkte. De lijnrechter liet begaan, en zo mocht KV Oostende toch op een diefje met de belangrijke driepunter naar huis.