Direct naar artikelinhoud

Ex-verloofde Abdeslam: 'Ik was laatste hoop om hem hier te houden'

'Ik denk dat hij liever sterft dan zich over te geven.' Dat vertelde de 24-jarige verloofde van topterrorist Salah Abeslam tijdens een interview in Knack. Volgens haar was Abdeslam vroeger zeker geen extremist.

"Voor mij is het definitief gedaan. Ik maak officieel een einde aan onze verloving." Voor de verloofde van Salah Abdeslam is het duidelijk: ze wil eindelijk verder met haar leven. In Knack vertelt ze hoe Abdeslam heen veranderde van een normale jongen tot een moslimextremist. Ze leerde hem als 16-jarig meisje kennen in Molenbeek.

"Hij was op dat moment achttien, vriendelijk en lief. Hij was toen helemaal niet wie hij nu is." Hij had volgens haar wel iets "stoers" en genoot veel respect bij de andere jongens in de wijk. Met de islam was hij nog niet bezig en hij trok vaak op met zijn vrienden.

Onder hen ook Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein van de Parijse aanslagen. "Toen ik Salah leerde kennen was hij niet geïnteresseerd in feestjes en drank. Met Abdelhamid veranderde dat." Hoewel de ouders van het meisje haar relatie met Abdeslam niet echt steunden, kwamen hun families toch een verloving overeen.

Maar vanaf 2014 begon het mis te gaan met Salah. Zijn vriend Abaaoud zat toen al twee jaar in Syrië. Salah probeerde ook zijn verloofde te overtuigen om te verhuizen. " Hij was overtuigd dat het beter zou zijn voor ons als gehuwd koppel. Hij had altijd een uitleg klaar." Hoewel hij nooit alleen naar het land zou zijn gereisd, had zijn familie daar wel schrik voor. "Zijn moeder zei me vaak dat ik hun laatste hoop was om hem hier te houden. Dat vond ik zwaar: alsof alle verantwoordelijkheid op mijn schouders werd gelegd."

Drie dagen voor de aanslagen in Parijs zaten de vrouw en Salah nog samen in een snackbar. Hij zou zich toen raar gedragen hebben. "Hij zei me dat, als hij me niet kon huwen tijdens het aardse leven, we zouden trouwen in het paradijs." Pas de dag na de aanslagen kreeg ze te horen dat Salah een van de daders was.