Direct naar artikelinhoud

Rechter De Tandt riskeert 3 jaar

Het Brusselse parket-generaal eist 3 jaar gevangenisstraf met uitstel tegen ex-handelsrechter Francine De Tandt. Zij wordt ervan beschuldigd haar benoeming bij de hoge raad voor justitie in 2007 te hebben geritseld met een vals attest van haar schuldeiser, zakenman Luc Vergaelen.

Ooit spraken Francine De Tandt (68) en Luc Vergaelen (63) samen recht voor de Brusselse handelsrechtbank: zij als ondervoorzitter en later voorzitter, hij als consulaire rechter. Gisteren zaten ze opnieuw zij aan zij, maar dan aan de overzijde. Voor het Brusselse hof van beroep staan ze terecht voor vier aanklachten rond schriftvervalsing. In 1998 liet Marc De Tandt, haar broer, zich in Ivoorkust door lokale zakenlui het hoofd op hol praten over 'een zeer gunstige goudconcessie'. Hij had een half miljoen euro nodig. Op vraag van De Tandt leende Vergaelen het geld, zij stelde zich borg. Toen het geld in rook bleek opgegaan, sleepte Vergaelen haar in 2002 voor de rechter. Hij bekwam een hypotheekverstrekking via een bewarend beslag op de huizen van De Tandt, haar broer en hun hoogbejaarde moeder.

De zaak kwam in 2002 al onder de aandacht van De Tandts hiërarchie, maar aangezien Vergaelen inmiddels was afgezet als consulair rechter leek de kwestie van de baan. In 2007 stelde De Tandt zich echter bij de hoge raad voor justitie kandidaat voor de post van voorzitter van de handelsrechtbank. Toen ze over de saga met de lening werd aangesproken, kwam ze met een attest waarin Vergaelen op zijn erewoord verklaarde "nooit te hebben gehandeld met mevrouw De Tandt of haar broer" en dat die "regelmatig terugbetaalt". Een manifeste leugen.

De Tandt werd gisteren gehoord over de lening en hield vol dat ze alleen maar haar broer wou helpen. Over het valse attest zei ze: "Dat was op dat ogenblik de werkelijkheid. Mijn broer had verzekerd dat het in orde ging komen." Het was een pittig verhoor, waarin De Tandt eerst nog argumenteerde dat de kwestie met de lening iets was "van zeer lang geleden". Waarop de rechter: "Het ging om een half miljoen euro, dat is toch niet als een boek vergeten terugbrengen naar de bibliotheek?"

Vergaelen voerde het bewarend beslag nooit uit, in die zin dat hij de familie De Tandt niet dakloos maakte, maar liet intussen wel beslag leggen op een deel van haar loon. Tussenin bekwam hij gunsten van haar, zoals een aanstelling tot gerechtelijk expert bij haar handelsrechtbank. "Er is valsheid in geschrifte gepleegd en dat heeft ernstige gevolgen gehad", vindt advocaat-generaal Alex Verhegge. "Als de hoge raad de waarheid had gekend, ze een andere beslissing genomen."

De Tandt staat ook terecht voor het doen wraken van een magistraat na het faillissement van Sabena. Ze liet twee consulaire rechters een geantidateerd vonnis ondertekenen waardoor rechter-commissaris Michel De Wolf van het toneel verdween. Hij was in die tijd een doorn in het oog van curator Christian Van Buggenhout, maar na de interventie van De Tandt niet langer. Volgens Verhegge staat het vast dat De Tandt haar collega-rechters misleidde. Of zo'n zaken op haar rechtbank vaker gebeurden, vroeg de rechter. Ze haalde de schouders op: "Als consulair rechter weet je toch wat je ondertekent?"

Francine De Tandt verwierf bekendheid door het vonnis waarmee ze in 2008 de verkoop van Fortis goedkeurde, maar ook hier wordt ze nu - net als eerder de rechters bij het hof van beroep - vervolgd voor schending van het beroepsgeheim. Haar advocaat André De Becker vocht gisteren de procedure aan, en viseerde Glenn Audenaert, de ex-directeur van de federale politie in Brussel. Hij zou aan de basis hebben gelegen van een 'hetze' in 2009. De zaak-De Tandt gaf aanleiding tot een tussenkomst van justitieminister Stefaan De Clerck, die een onderzoek liet openen naar corruptie binnen de magistratuur. Aanleiding was een verklaring van de Brusselse zakenadvocaat Johan Scheers, die tegenover de Gentse raadsheer Henri Heimans getuigde dat bij De Tandt vonnissen konden worden gekocht. Hij zei dit te hebben vernomen van een van zijn eigen cliënten, een zakenadvocaat, die had verteld dat hij zelf zijn vonnissen opstelde en De Tandt alleen maar ondertekende. "Alles is begonnen met een schending van het beroepsgeheim door advocaat Scheers", aldus De Becker. "Het hele onderzoek steunt op een procedurefout. Daarom pleiten wij de nietigheid van de procedure."

Dat is ook wat de advocaten van Luc Vergaelen - tegen wie twee jaar met uitstel wordt geëist - vandaag op dag twee van het proces gaan doen. De zakenman huurde met Luc Deleu en Hans Rieder twee toppers in.