Direct naar artikelinhoud

Website Studio 100 mogelijk gehackt

De hacker Pompiedompiedom kraakte volgens Webwereld.nl de website van entertainmentbedrijf Studio 100 en bekwam zo de contactgegevens van bekende Belgen en Nederlanders. Luc Beirens, hoofd van de Federal Computer Crime Unit, is niet verbaasd. 'Sinds de NASA werd gehackt, leef ik niet in de illusie dat het Belgische bedrijven niet kan overkomen.'

Adressen, telefoonnummers en logingegevens van onder anderen Vlaams minister-president Kris Peeters en Nederlands mediamagnaat Joop van den Ende. Die zou hacker Pompiedompiedom naar eigen zeggen gemakkelijk via de website van Studio 100 op zijn computer hebben binnengehaald. "Als dat echt het geval is, gaat het hier om een misdrijf, want wij publiceren die lijsten niet", benadrukt Studio 100-woordvoerder Leen Blijweert.

Of de hacker werkelijk aan de lijsten met contactgegevens van Studio 100-genodigden kon, is nog niet duidelijk. De gegevens die hij aanhaalt, zijn volgens Blijweert wijdverspreid in de media en dus in veel gevallen gemakkelijk zelf op te zoeken. "We hebben bijvoorbeeld al onze lijsten gecontroleerd op informatie over Van den Ende. De enige adresgegevens die wij van hem hebben, zijn die van zijn bedrijf, die iedereen kan vinden", zegt Blijweert. De logingegevens waarvan sprake, kunnen volgens haar alleen maar slaan op eenmalige codes die worden doorgegeven om toegang te krijgen tot een evenement.

Voorzorgen

Het Studio 100-team dat zich met de beveiliging van de website bezighoudt - volgens Blijweert dag in, dag uit - onderzoekt de zaak verder en nam al voorzorgen. Dan nog blijft het volgens hoofd van de Federal Computer Crime Unit Luc Beirens heel moeilijk om je als bedrijf te beschermen tegen hackers. "Sinds zelfs de NASA werd gehackt, leef ik niet in de illusie dat het Belgische bedrijven niet kan overkomen."

Beirens merkt op dat er alsmaar meer extra informatie aan websites wordt toegevoegd. Al is die niet altijd voor iedereen toegankelijk. "Klanten eisen van ondernemingen dat ze alles kunnen vinden op het internet, zodat ze niet meer naar hun telefoon moeten grijpen. Ze krijgen dan meestal een paswoord om verborgen pagina's te kunnen bekijken." Ook de gegevens van klanten zelf worden meer en meer in databases bewaard op de bedrijfswebsite. Bijvoorbeeld omdat consumenten ze zelf ingaven via het internet.

"De meeste bedrijven installeren wel een firewall om hun website te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Alleen hebben ze vaak niemand om die firewall op te volgen of te interpreteren", meent Beirens. Zelfs de vele bedrijven die zich specialiseren in het bouwen en beheren van websites hebben volgens hem soms onvoldoende kennis over beveiliging op het internet. "Er bestaan wel certificaten voor wie er een cursus over bijwoonde, maar dan nog is het belangrijk om de nieuwste trends op te volgen. Wat vandaag veilig is, is morgen alweer kwetsbaar op een website. Daardoor komen de netwerken van bedrijven soms in gevaar."