Direct naar artikelinhoud

Antwerpen zkt. stadsbouwmeester (bis)

De nieuwe Antwerpse stadsbouwmeester laat op zich wachten. Normaal zou het schepencollege die gisteren aanstellen, maar omdat een van de twee kandidaten afhaakte, wordt de procedure heropgestart. bOb Van Reeth en Christoph Grafe zullen nu een jaar lang de functie invullen.

Bijna tien maanden na het ontslag van Kristiaan Borret heeft Antwerpen nog steeds geen nieuwe stadsbouwmeester. De procedure daarvoor werd in juni opgestart. Half oktober waren er vijf kandidaten die aan de criteria voldeden. Van hen werden er uiteindelijk twee door een professionele jury gekozen.

Nog voor het schepencollege deze shortlist kon goedkeuren, besloot een van de twee mogelijke meesters op een andere jobaanbieding in te gaan. Met de resterende kandidaat in zee gaan, kon volgens de bevoegde schepen Rob Van de Velde (N-VA) niet. De procedure vereist een keuzemogelijkheid.

Omdat de stad het naar eigen zeggen belangrijk vindt dat de continuïteit van het stadsbouwmeesterschap verzekerd blijft, ging het op zoek naar twee interimmers. Er werd gekozen voor de voorzitter van de jury en voormalig Vlaams bouwmeester bOb Van Reeth en de directeur van het Vlaams Architectuurinstituut Christoph Grafe. Zij zullen een jaar lang, respectievelijk aan de welstandscommissie en de nieuwe A-commissie, hun advies geven. In tussentijd wordt een nieuwe procedure gestart.

Vraag is of die wél voor een nieuwe stadsbouwmeester zal zorgen. "Welke ernstige bouwmeesters zullen er in de toekomst nog voor deze functie kandideren als er toch geen rekening wordt gehouden met het oordeel van de jury en de politiek voor het einde van de procedure tussenbeide komt", reageerde sp.a. Daar komt bij dat in de sector grote onzekerheid heerst over de job. In het geval van Borret, wiens mandaat tot midden 2016 liep, werd er een vervroegd eind aan gemaakt omdat de visies van hem en de stad niet strookten. Ook stellen steeds meer mensen vragen bij de wenselijkheid van de functie.

Van de Velde stelt dat zulke zaken niet spelen. "Dit is een puur procedurele kwestie. Dat twee topexerts het bouwmeesterschap tijdelijk willen invullen, toont aan dat de job wel aantrekkelijk is, en dat die voor ons ook essentieel is."

Of de procedure nog dezelfde blijft, daar spreekt de schepen zich niet over uit. "Daarvoor zullen we zeker het advies van Van Reeth en Grafe inwinnen", stelt die. Het is wel de bedoeling dat de zoektocht begin volgend jaar opnieuw begint.