Direct naar artikelinhoud

Eric Domb: 'Vlaamse bedrijfsleiders besmet met nationalisme'

Gewezen topman van de Waalse werkgeversfederatie UWE en huidig topman van Pairi Daiza, Eric Domb, zegt dat een aantal Vlaamse bedrijfsleiders 'besmet' is met nationalisme.

Nationalisme is een collectieve geestesziekte en een aantal Vlaamse bedrijfsleiders is ermee besmet. Die scherpe woorden komen van Eric Domb, de topman van attractiepark Pairi Daiza en gewezen voorzitter van de Waalse werkgeversfederatie UWE. Domb was zaterdag te gast bij Grand Oral, een gezamenlijk initiatief van RTBF en Le Soir, waarbij meerdere journalisten een bekend figuur aan de tand voelen.

Domb viel er scherp uit naar het nationalisme, zonder namen te noemen. Maar allicht doelt hij op de N-VA. "Ik ben triest voor de Vlaamse vrienden, vooral voor zij die in de bedrijfswereld werken, dat een groot deel van hun hersenen is besmet met overwegingen die niets te maken hebben met de winstmarge van hun bedrijf."

Op de vraag of hij een besmetting met nationalisme bedoelt, antwoordde Domb bevestigend. "Ja, het nationalisme is een collectieve geestesziekte." En zijn Vlaamse bedrijfsleiders besmet met Vlaams-nationalisme? "Een zeker aantal", luidde het antwoord. De uithaal kan ook begrepen worden als een sneer naar Karel van Eetvelt, de topman van Unizo die vorige week scherp uithaalde naar de PS en daarbij verwees naar Vlaamse bedrijfsleiders die hoopten op de N-VA om in 2014 iets te bewerkstelligen.

De topman van Pairi Daiza bracht het nationalisme ter sprake toen zijn ondervragers opmerkten dat Erik Van Zele, de CEO van Barco, onlangs bij zijn verkiezingen tot Manager van het Jaar niet één keer het woord 'België' in de mond nam. Domb had ook kritiek op Luc Bertrand, de topman van Ackermans & van Haaren die de federale regering vorig jaar verweet marxistisch te zijn. "Dat is niet erg sympathiek, maar vooral niet juist." Gelukkig zijn volgens de bedrijfsleider "sommigen meer voorzien van antigif dan anderen".

Voorts haalde Domb uit naar de notionele intrestaftrek. "Het enerveert me dat erg grote bedrijven zoveel geld kunnen besparen dankzij dat systeem omdat KMO's helemaal niet in dat geval zijn. KMO's hebben niet links en rechts vestigingen en kunnen het geld niet transfereren naar waar ze het minst belastingen betalen. Er is dus een totale discriminatie tussen KMO's en grote bedrijven."

Volgens Domb komt "complexiteit ten goede aan de rijken en de slimmeriken, die de middelen hebben om zich te omringen met adviseurs van hoog niveau, iets wat kleinere ondernemingen niet kunnen."