Direct naar artikelinhoud

Jean-Jacques De Gucht trekt Oost-Vlaamse Open Vld-lijst

Brussel l Na veel zwoegen is Open Vld erin geslaagd zijn lijsttrekkersprobleem in Oost-Vlaanderen op te lossen. De geprefereerde kandidaat van de partijtop, Jean-Jacques De Gucht, komt op één. Voor zijn uitdagers Fientje Moerman en Filip Anthuenis zijn plaatsen twee en drie weggelegd.

De hele week werd druk uitgeoefend op Moerman en Anthuenis om toch maar te verzaken aan hun kandidatuur en plaats te ruimen voor De Gucht junior. De grote kanonnen zelf werden daarvoor ingezet: Karel De Gucht bewerkte Filip Anthuenis, Guy Verhofstadt praatte op zijn oude compagnon de route Fientje Moerman in. Het resultaat was dat die twee verzaakten aan hun ambitie de lijst te trekken en vrede nemen met een mindere maar zo goed als zeker verkozen plaats.

Op voorhand was al duidelijk dat dat de uitkomst zou worden van de ultieme vergadering die Open Vld-voorzitter Bart Somers woensdagavond belegde met het trio. Bovenop de politieke druk was er namelijk de vraag van de achterban van Moerman en Anthuenis om de zaken niet op de spits te drijven. Wat dan ook niet gebeurde: Moerman en Anthuenis gingen relatief snel akkoord, ook al had Moerman op voorhand herhaaldelijk laten weten voor niets minder dan het lijsttrekkerschap te gaan. Maar alle twee liepen ze het risico dat ze, als ze de stemming door de leden zouden verliezen, door de partijtop van de Vlaamse lijst zouden geweerd worden.

"Ik heb een afweging gemaakt tussen mijn eigen ambitie, de zaken waar ik voor sta en het belang van de partij. Als het tot een stemming door de leden was gekomen, had je wellicht twee stemrondes nodig hebt. Het riskeerde een uitgesponnen strijd te worden, en ik wil die energie liever sparen voor de échte campagne van 7 juni." Anthuenis van zijn kant zei helemaal geen probleem te hebben met de gevonden oplossing. "Nu hebben we zeven Vlaamse parlementsleden uit Oost-Vlaanderen. Het moet dus al gek lopen als ik niet verkozen geraak."

Verjonging

Met een beetje hulp komt alles dus de kant van Jean-Jacques De Gucht op. Die wilde koste wat kost een stemming vermijden en het imago van consensuskandidaat uitstralen. "Alles is vlot verlopen", vindt hij zelf. "Het is goed dat we een consensus hebben bereikt, zo bewaren we onze energie voor de verkiezingen." En de top van de partij, die communiceert liever niet al te veel over de lijstvorming. Ze hield het er gisteren op dat met De Gucht gekozen is voor de verjonging. (FL)

De Gucht junior:

Alles is vlot verlopen. Door de bereikte consensus bewaren we energie voor de verkiezingen