Direct naar artikelinhoud

'Vlaanderen voert pestbelastingen in'

'Begroting in evenwicht is de enige mantra die deze regering hanteert.' Tijdens het felle debat over de Septemberverklaring werd de Vlaamse regering een gebrek aan visie verweten. Besparen is het enige wat telt, luidt het.

"340 verenigingen stonden hier maandag voor uw deur. Dat is nooit gezien. Op welk moment bent u de Vlamingen beginnen zien als een lastige kostenpost?" John Crombez kwam fel binnen bij zijn tussenkomst. De sp.a-fractieleider kon de regering echter niet echt pijn doen en kreeg voortdurend de bal teruggespeeld. "Wat is uw alternatief?", gooide N-VA-fractieleider Matthias Diependaele hem voor de voeten. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) haalde er zelfs het verkiezingsprogramma van sp.a bij om aan te tonen dat de socialisten nog veel harder wilden snoeien in het ambtenarenapparaat.

Volgens de meerderheid waren besparingen de enige optie. "Ofwel gaat u extra belasten, ofwel gaat u geld uitgeven dat er niet is. Welke keuze maakt u dan?", vroeg Bourgeois zich af.

"Dan nog liever faire belastingen." Het was sp.a-voorzitter Bruno Tobback die onder luid gejoel een antwoord formuleerde. Hij gaf het voorbeeld van de zorgpremie die de nieuwe regering van 25 naar 50 euro verhoogt. "Hoe onderscheidt dat zich van een belasting?" vroeg hij aan Diependaele. "U laat betalen voor dingen die noodzakelijk zijn (zoals onderwijs en openbaar vervoer) door hogere prijzen te vragen. Dat is niets anders dan een pestbelasting."

Toen Crombez het had over de vertraging in de scholenbouw die de begroting in de plooi trok, kreeg hij een felle reactie van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). "Die vertraging is niet gepland." Ze wees er ook op dat de vorige onderwijsministers van sp.a die dossiers in gang hadden gezet.

Minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld) deed er nog schepje bovenop. "Er zal geen enkele school sneller worden gebouwd omdat u hier de populist uithangt omdat u net fractieleider bent."

De toon was bij wijlen bits, geanimeerd op zijn minst. Crombez noemde Open Vld het bruidsmeisje dat er niet mocht bij zijn bij de voorbereidingen van het huwelijk. "Een huwelijk, waarbij de ene gelukkig is en de andere getrouwd." "Er is duidelijk geen Martin Luther King in de zaal", maakte Vlaams Parlementslid Kris Van Dijck (N-VA) zich druk. "Maar laat ons op zijn minst een inhoudelijke discussie voeren."

Daarop declameerde Björn Rzoska bij zijn toespraak zowaar 'I have a dream'. De Groenfractieleider hekelde het "gebrek aan visie bij de Vlaamse regering". "Ik zou graag weten in welk Vlaanderen we in 2019 willen leven", stelde hij.

"Besparingen zijn nodig", gaf Rzoska toe. "Maar de manier waarop vergt duidelijke maatschappelijke keuzes." Hij pleitte voor een begrotingsevenwicht tegen het einde van de legislatuur, "zodat de regering niet zou moeten snijden in de fundamenten van ons sociaal weefsel".

Ook had Rzoska graag meer ecologische keuzes gezien. "De regering houdt vast aan Oosterweel, ze houdt vast aan de vergunning voor Uplace, ondanks de negatieve adviezen. Waarom staan die projecten nog ingeschreven in de begroting? Schaamt u zich niet mevrouw Turtelboom", kwam hij nog eens terug op de bocht die Open Vld na de verkiezingen maakte over het Oosterweeldossier.

Bourgeois sprak het eenzijdige beeld van een 'besparingsregering' tegen. Hij benadrukte dat de inspanningen noodzakelijk waren om extra ruimte voor investeringen te creëren, onder meer in zorg en in onderzoek en ontwikkeling.

Ook CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel trok van leer. "We voeren geen struisvogelpolitiek van links, noch kleden we de burger uit met rechtse recepten. Met ons erbij geen verkild Vlaanderen."

Na meer dan acht uur debat gaf het Vlaams Parlement, meerderheid tegen oppositie, de nieuwe regering Bourgeois I het vertrouwen.