Direct naar artikelinhoud

Uitgever negeerde klachten

De directie van de VUM (nu Corelio), de uitgever van Het Nieuwsblad, was op de hoogte van de problemen met Pol Van Den Driessche op de redactievloer. Alleen deed ze er niets mee.

Nadat Pol Van Den Driessche eind jaren tachtig bij De Standaard aan de slag was gegaan, zorgde zijn omgang met vrouwen al vrij snel voor problemen op de redactie. Toen Van Den Driessche in 1995 kandidaat was om hoofdredacteur te worden, trokken meerdere vrouwelijke journalisten dan ook aan de alarmbel.

"Verschillende journalistes hebben een nota geschreven om het probleem aan te kaarten", zegt Veerle Janssens, die toen bij de krant werkte. Ook Anita De Saedeleer, die adjunct-hoofdredactrice van Van Den Driessche was, bevestigt dat de directie op de hoogte was. "De timing kan ik me niet meer herinneren, maar het is inderdaad een feit dat er brieven daarover naar de directie gestuurd zijn."

Rik Van Walleghem, de adjunct-hoofdredacteur van Van Den Driessche, kende de reputatie van zijn chef. "Van brieven heb ik geen weet, maar ik kan me niet voorstellen dat er geen signalen bij de directie zijn doorgesijpeld over mogelijke ongewenste seksuele intimiteiten. Pol was een gedreven hoofdredacteur, maar hij bezat ook een zekere uitbundigheid waarbij er al dan niet grenzen zijn overschreden. Hij was ook seksueel heel expliciet in zijn uitspraken. Als hij een mooie vrouw zag, liet hij dat duidelijk merken."

Ondanks de vele alarmsignalen besliste de toenmalige directie van de VUM om Pol Van Den Driessche toch tot hoofdredacteur te benoemen. Onbegrijpelijk, vindt Veerle Janssens dat. "Omdat er geen formele klacht was, konden ze daar zogezegd niets mee doen. Maar moet er daarvoor echt formeel klacht ingediend worden? De directie ging wel akkoord met ons voorstel om de procedure rond de vertrouwenspersoon te veranderen en liet ons zelf een nieuwe vrouwelijke vertrouwenspersoon kiezen."

Guido Verdeyen, de toenmalige algemeen directeur van de VUM, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De huidige directie van Corelio, zoals het mediabedrijf ondertussen heet, distantieert zich van de feiten. "Dat is ondertussen meer dan vijftien jaar geleden", reageert uitgever Gert Ysebaert. "Er is nu een compleet andere directie hier."

Bij Corelio is men niet te spreken over de uithaal van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Die riep het mediabedrijf op om zijn klachtenprocedure te veranderen. "Dat er bij de vroegere VUM een vertrouwenspersoon was die dergelijke klachten moest behandelen, kon blijkbaar de problemen niet verhinderen", stelde de VVJ donderdag. "De VVJ wekt de indruk dat dit vandaag gebeurd is, maar dat is dus niet zo", zegt Gert Ysebaert. "Zulke praktijken worden niet meer getolereerd. Iedereen veroordeelt dat."