Direct naar artikelinhoud

Smeus Het ultieme kustgerecht op grootmoeders wijze

GARNALEN

200 g ongepelde Noordzeegarnalen

--

Bereiding

Pel de garnalen. Je kunt de garnaalkoppen perfect invriezen om er achteraf een lekkere soep van te maken.

GEPLETTE AARDAPPELEN

500 g rattes-aardappelen

100 g hoeveboter

1 dl karnemelk

1 eetlepel zure room

zout

4 eetlepels fijngehakte bieslook

--

Bereiding

Smelt de boter. De boter zal in twee delen scheiden: de overtollige wei (le petit lait) en het vet. Laat op het vuur de wei kleuren zodat je hazelnoot- boter verkrijgt. Laat afkoelen en giet het vet voorzichtig in een aparte pan. De wei heb je niet meer nodig. Je hebt nu geklaarde gebrande boter.

Kook de rattes-aardappelen in de schil en pel ze. Snij ze in grove stukken. Verwarm de geklaarde boter met karnemelk en plet er de stukken aardappel in. Zorg ervoor dat je nog stukjes aardappel herkent. Maak extra smeuiig met zure room en kruid af met zout. Net voor het serveren voeg je de bieslook toe.

GEPOCHEERD EI

4 verse eieren

natuurazijn

--

Bereiding

Gebruik altijd zeer verse, liefst gekoelde eieren.

Breek ze en leg ze in een koffiekop.

Breng water aan de kook in een hoge pan (is belangrijk. Het ei kan dan dieper vallen zodat je een mooiere druppelvorm verkrijgt) zonder zout (zout heeft het omgekeerde effect op eieren en zorgt ervoor dat het eiwit niet zal stollen rond het eigeel).

Zodra het water kookt, voeg je azijn toe aan het water, in die hoeveelheid dat je de azijn in het water 'net' kunt proeven.

Zorg nu dat het water zachtjes kookt.

Roer er met een klopper een draaikolk in en laat het ei voorzichtig in de kolk glijden.

Laat op een zacht vuur koken gedurende 2 tot 3 minuten.

MEUS LICHT TOE

Smeus, is dat een gerecht van oma Meus?

"Helemaal niet. Het is een absolute klassieker uit de Vlaamse volkskeuken, met name de West-Vlaamse. Het was armemensen-eten van aan de kust. Zoals in het binnenland mensen een varken hadden en een kuip om te pekelen, zo maakten de vissers dit. Met overschot van garnalen en patatten."

Wat maakt het zo lekker?

"Lekker? Het is kéilekker. Door het zure van de karnemelk, het vette van de boter, het zilte van de garnalen en die aardappelen. Plus dat ei erbij, dat maakt het perfect."

Je gebruikt er rattes-aardappelen bij. Wat zijn dat?

"Wellicht deden ze het vroeger met loskokende polderaardappelen. De rattes-aardappel is een vaste. Door die vastheid blijven er nog wat brokjes in zitten."

Aten jullie het thuis?

"Neen, ik heb het pas leren kennen toen ik zelf al aan het koken was. Maar het is wel erg retro en het staat nu ook regelmatig op de kaart van Luzine. Zonder aan het recept iets te veranderen. Iedereen vindt het heerlijk. Dit is food and nothing but food. Stel je een boer voor: linkerarm onder tafel, en met lepel en vork in de rechterknuist alles aan het binnenharken. In het begin durfde ik het niet zo goed te serveren. Het leek me te simpel. Maar daarom is het juist zo fijn. Zonder lifjes en lafjes."