Direct naar artikelinhoud

Meest gezochte nazicrimineel gevonden in Hongarije

Laszlo Csatary, de meest gezochte nazicrimineel, leeft in Boedapest. De man is 97, de kans dat hij ooit terecht zal moeten staan, is bijzonder klein.

Csatary werd dit jaar de nummer één in de lijst van meest gezochte nazimisdadigers van het Centrum Simon Wiesenthal. De Hongaar was in de Tweede Wereldoorlog politiechef in de Slowaakse stad Kosice. Hij zou als verantwoordelijke voor een Joods getto betrokken zijn geweest bij de deportatie van ongeveer 15.700 Joden naar Auschwitz. Ook wordt hij beschuldigd van de onmenselijke behandeling van gevangenen in een werkkamp.

In 1948 werd hij bij verstek veroordeeld tot de doodstraf, maar hij kon vluchten naar Canada. Csatary vestigde zich in Montréal. Hij was er kunsthandelaar, en kreeg in 1955 de Canadese nationaliteit. In 1997 werd Csatary al eens bijna gevat in Canada. Toen het de overheid daar ter ore kwam dat hij bij zijn nationaliteitsaanvraag had gelogen over zijn verleden, werd hem de Canadese nationaliteit ontnomen. Csatary vertrok daarna met onbekende bestemming.

Jaren werd vermoed dat de man in Hongarije woonde, maar bewijzen daarvoor waren er niet. Tot vorige week twee journalisten van The Sun een tip kregen en naar een appartement trokken in een van de betere wijken van Boedapest. De bejaarde man die opendeed, weigerde te antwoorden op de vragen en sloeg de deur dicht. The Sun kon, een tabloid waardig, wel paparazzoshots van de man nemen, en zette die afgelopen weekend op de cover.

De journalisten hielden Csatary al een tijd in de gaten voor ze bij hem aanklopten. De man was pas enkele weken geleden verhuisd en stond in zijn vorige buurt bekend als 'Papa Csatary'. Op de bel van zijn huidige woning zou volgens The Sun 'Smith' staan, de brievenbus zou de naam 'Smith L Csatary' vermelden.

Het Centrum Simon Wiesenthal had in september vorig jaar een tip ontvangen van een Hongaar die zei dat Csatary in Boedapest woonde. De man kreeg daarvoor de beloofde 25.000 dollar (20.500 euro) beloning. De informatie werd aan het gerecht overgemaakt en ook journalisten van The Sun werden getipt. Het was de vierde keer dat de tabloid met het centrum samenwerkte om de druk op de plaatselijke autoriteiten op te voeren, aldus directeur Efraim Zuroff. Het parket in Boedapest bevestigde ondertussen dat er een onderzoek komt.