Direct naar artikelinhoud

Lokeren voorbij Plzen in extra tijd

Met een doelpunt en een uitgelokte strafschop in de slotminuut van de extra tijd bezorgde Hamdi Harbaoui Lokeren de zege tegen Plzen. Een tegendoelpunt vermijden lukte niet, want na een betwistbare handsbal scoorde ook Plzen. Niettemin: Lokeren droomt van de poulefase.

Lokeren kon zich geen beter begin wensen. De eerste kans voor de Waaslanders was meteen bingo. In de tiende minuut kreeg Ivan Leko een vrijschop, nadat de Tsjechische linksback in een sleepbeweging van De Ceulaer trapte. Aan de tweede paal was Harbaoui sneller dan centrale verdedigers Rajtoral en Sevinsky om van dichtbij binnen te trappen.

Het Koning Boudewijnstadion is niet langer van de stad Brussel, maar van Hamdi Harbaoui. Op 24 mei scoorde de Tunesische spits al de enige goal in de bekerfinale, gisteren was het weer hij die Lokeren in vervoering bracht. Geen massahysterie à la België-Nederland, maar de Lokeren-fans bouwden enthousiast een bescheiden feestje. De Lokerse bestuurslui droomden even van de 1,3 miljoen euro die er bij kwalificatie voor de poulefase ligt te wachten.

Even, want op het halfuur zag het er al helemaal anders uit. Met dank aan Antonio Miguel Mateu Lahoz. De Spaanse scheidsrechter werd in 2011 nog verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar in de Primera División. Joost mag weten waarom, want de fysicaleraar maakte er een potje van. Plzen kreeg aan de rand van de zestien een vrijschop na hands van Persoons. Nochtans leek de Lokeren-middenvelder enkel bezorgd om eigen lijf en leden toen Pavel Horvath aanlegde.

Bakos nam het geschenk van de ref in dank aan en borstelde de bal schitterend in de verste winkelhaak. Een tegengoal van de Tsjechen, iets wat ze bij Lokeren ab-so-luut wilden vermijden. Even later was het bijna 1-2, maar Copa ranselde met een knappe parade een kopbal uit doel. Vooral niet denken dat het een spektakelstuk was op de Heizel, u hebt alle doelkansen van een erg gesloten eerste helft gehad.

Na rust een heel ander spelbeeld, met een pak mogelijkheden aan beide kanten. De grootste was weer voor Harbaoui, die op hoekschop van Leko eerst op de paal kopte, en in de herneming zijn doelpoging in extremis van de lijn gekeerd zag. Ook Patosi - knal op de lat, schot metertje naast - was nog dicht bij de 2-1. Plzen kwam er op de counter ook nog enkele keren gevaarlijk uit, maar kwam niet meer tot scoren. Dat deed Lokeren wél nog, in de 92ste minuut.

Sevinsky trok Harbaoui neer in de zestien: penalty besloot Mateu Lahoz. Mijat Maric blijf ijzig koel. Missie 1, een tegengoal vermijden, mislukte voor Lokeren. Maar de terugwedstrijd redden deden Harbaoui en co wél. Volgende week trekt Lokeren allesbehalve kansloos naar Plzen.