Direct naar artikelinhoud

Lage euro lokt meutes toeristen naar Europa

Europa maakt zich op voor een bijzonder drukke toeristische zomer. Door de lage euro mogen de Europese trekpleisters een toestroom van buitenlandse toeristen verwachten, zeggen analisten. Sommige trekpleisters doen een beroep op een expert 'crowd control', anderen verwijzen bezoekers door naar alternatieve bezienswaardigheden.

Ze zijn er duidelijk niet gerust in, bij het kasteel van Versailles. Door de enorme toestroom van bezoekers plaatste het voorbije weekend een ongewoon verzoek op zijn website. Het vroeg toeristen niet om tijdig tickets te kopen om lange wachtrijen te vermijden, zoals je zou kunnen verwachten. Of om bij voorkeur 's ochtends te komen, voor de grote meute over de vloer komt. Niets van dat alles: het drukbezochte kasteel in Parijs vroeg hen om helemaal niet te komen, als het even kon. "We raden mensen aan om op een ander moment te komen, als ze dat kunnen. Door de feestdag in Frankrijk verwachten we dit weekend extra veel publiek. Er zijn nog andere bezienswaardigheden die de moeite zijn."

Een al even drastische als opmerkelijke ingreep, maar één die wel eens navolging zou kunnen krijgen. Volgens analisten mag Europa zich opmaken voor een hete toeristische zomer. Een van de belangrijkste redenen is de lage koers van de euro, die in een jaar tijd een kwart in waarde gedaald is tegenover de dollar. Daardoor zouden Amerikaanse toeristen in dichte drommen naar Europa komen, stellen analisten.

Daarbovenop heb je ook nog de groeiende Chinese middenklasse die graag naar Europa komt afgezakt. Nergens anders vind je zo'n combinatie van historische monumenten, wereldberoemde musea en winkelmogelijkheden. Het Louvre krijgt vandaag al meer Chinese dan Britse bezoekers, zo meldt The Wall Street Journal. En de luchthaven van Luik spint garen bij de toestroom van Chinese toeristen.

Ook de cijfers wijzen in die richting, meldt touroperator Viator. De ticketverkoop voor de Sixtijnse Kapel en het Louvre namen in de periode tussen maart en midden mei, in aanloop naar de zomer, toe met 60 procent tegenover vorig jaar. Tickets voor een bezoek aan de Eiffeltoren stegen in diezelfde periode met 170 procent.

Om aan de verhoogde toeristische activiteit het hoofd te bieden, nemen musea, monumenten en andere bezienswaardigheden uiteenlopende maatregelen. Sommige verlengen de bezoekuren, anderen roepen de hulp in van expert 'crowd control' om de grote stromen bezoekers zo goed mogelijk te controleren. Het Rijksmuseum in Amsterdam is nu al zeven dagen op zeven open, maar bekijkt de mogelijkheid om de openingsuren te verlengen. Het Louvre bekijkt of het zeven dagen op zeven de deur gaat openen om de jaarlijks aangroeiende stroom bezoekers te kunnen behappen.

Nog anderen verwijzen bezoekers door naar andere, minder bekende bezienswaardigheden. Zoals de stad Milaan, die toeristen die Het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci moeten missen wegens te veel bezoekers, doorverwijst naar een tentoonstelling rond een replica van het fresco in de kelder van een kerk.

En in België? Bij ons verwacht de toeristische sector niet meteen zo'n toevloed. Zowel Toerisme Vlaanderen als Visit Brussels verwachten geen opstoot van toeristen door de lage euro, melden ze. "We kennen een gestage groei. Het is moeilijk om in de toekomst te kijken, maar aan een overrompeling verwachten we ons zeker niet", zegt Martha Meeze van Visit Brussels. Ook Brugge verwacht geen al te grote extra toestroom, zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). "Brugge is een heel sterk merk in het buitenland, prijs speelt in ons geval veel minder een rol."