Direct naar artikelinhoud

1.100 geïnterneerden in gevangenis zonder gepaste behandeling

De Liga voor Mensenrechten pikt het niet dat geesteszieke delinquenten in ons land niet de behandeling krijgen waar ze recht op hebben. België liep al meerdere veroordelingen op maar een oplossing blijft ver weg.

Begin deze maand nog werd ons land veroordeeld omdat een geïnterneerde zeven jaar in de gevangenis zat zonder enige therapie. Iemand die psychiatrisch ziek is kan enkel opgesloten worden in een kliniek of zorginstelling, niet in een gevangenis, zo oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Op dit moment zouden er nog een tiental gelijkaardige zaken in behandeling zijn bij het Hof.

Hoog tijd voor een drastische verandering, stelt de Liga voor Mensenrechten, die een nieuw boek lanceert waarin de geïnterneerden centraal staan. De interneringswet, die ondertussen al dateert van 2007, is nog steeds niet in werking getreden, zo hekelt de Liga, en de deadline van 1 januari 2013 zal niet gehaald worden.

De nieuwe Forensisch Psychiatrische Centra bieden vanaf 2014 plaats aan 450 geïnterneerden, maar dat is nog niet de helft van de huidige populatie van geïnterneerden in de gevangenis. Bovendien blijft er onduidelijkheid bestaan over wie de centra zal beheren. "We pleiten ervoor om zowel Justitie als Volksgezondheid bevoegd te maken. Zo kan Justitie instaan voor de bewaking en Volksgezondheid voor de zorg", aldus Marion Van Hecke van de Liga.