Direct naar artikelinhoud

'Geldkoe' Belgacom biedt regering 146 miljoen euro aan

Overheidsbedrijf Belgacom gaat 146 miljoen euro aan de staat uitkeren in december. Het dividend is een godsgeschenk in loodzware budgettaire tijden. Al kampt Belgacom ook met problemen: het taalevenwicht aan de top wordt niet gerespecteerd.

De voorzittersstoel van de raad van bestuur bij Belgacom wordt al acht maanden warm gehouden door een waarnemend voorzitter. De Franstalige Michel Moll, een 64-jarige met liberale stempel, kreeg de functie begin 2012 op basis van zijn anciënniteit. Hij is lid van de raad sinds 1994 en kreeg de interimfunctie toegewezen nadat de termijn van Theo Dilissen (Open Vld) niet verlengd werd.

De aanstelling van Moll betekent echter dat zowel de CEO bij Belgacom, Didier Bellens, als de voorzitter Franstaligen zijn. Een probleem, want taalevenwicht is verplicht bij een overheidsbedrijf waarin de staat de meerderheid van de aandelen heeft. Als de CEO Franstalig is, moet de voorzitter Nederlandstalig zijn, en omgekeerd.

"De voorzitterspost is nu vrij voor een Vlaming, maar wordt nog niet ingevuld", legt Belgacomwoordvoerder Haroun Fenaux uit. "Taalevenwicht staat duidelijk in onze regels. Maar in afwachting van een nieuwe Vlaamse voorzitter krijgt de man met de grootste anciënniteit de post. Dat is Michel Moll, een Franstalige. Het is zo. Punt."

Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) wil geen commentaar geven over het taalevenwicht. "De regering werkt aan een globaal pakket van benoemingen", legt hij uit. Alle politieke benoemingen zitten momenteel geblokkeerd. Het is eindeloos wachten op een deal tussen de verschillende partijen.

Zowel bij de raad van bestuur van NMBS, Belgocontrol en FPIM zitten een reeks benoemingen in de koelkast. Hetzelfde verhaal bij Belgacom. Van de veertien bestuursleden, van wie de helft door de staat benoemd, wachten vijf op een eventuele verlenging van hun mandaat. Martine Durez (bestuurder sinds 1994), Mimi Lamotte (sinds 2006), Michèle Sioen (sinds 2006), Michel Moll (sinds 1994) en Paul Van de Perre (sinds 1994) kennen hun toekomst binnen het telecombedrijf vandaag niet.

Monsterbelasting

Intussen blijkt wel dat de bedrijfsresultaten van Belgacom uitzonderlijk goed zijn. Zeer interessant voor de staat, want door de toegevoegde winst per aandeel gaat ook het dividend omhoog van 0,5 euro naar 0,81 euro. Wat concreet betekent dat Belgacom op 14 december welgeteld 146.518.930 euro aan de staat zal uitbetalen als tijdelijk dividend.

Daarnaast zijn ook al de berekeningen voor volgend jaar klaar. In 2013 zal de staatskas 303.875.995 euro innen. In totaal keert het overheidsbedrijf dus voor 450.394.925 euro aan dividenden uit tijdens de komende maanden. Een godsgeschenk voor de regering-Di Rupo, die momenteel samenzit om 3,7 miljard euro te zoeken voor de begroting van 2013. Het dividend moet wel nog goedgekeurd worden door de algemene vergadering. De goed 146 miljoen euro in december komen boven op de 'monsterbelasting' van ongeveer 800 miljoen euro die Belgacom jaarlijks betaalt.