Direct naar artikelinhoud

'Antwerpen telt meer nationaliteiten dan New York. Nu nog Amsterdam kloppen'

Straffe cijfers: Antwerpen telt meer nationaliteiten dan New York en slechts vier minder dan Amsterdam. Toneelgezelschap MartHa!tentatief wil zaterdag volop voor die eerste plaats gaan, zodat Antwerpen Hoofdstad van de Wereld wordt.

Aantal nationaliteiten: 170. Aantal herkomstnationaliteiten: 175. In een notendop is dat Antwerpen. Met die 175 is 't Stad New York voorbijgestoken, maar Amsterdam blijft met 179 nationaliteiten koploper van de wereld. Content zijn met die tweede plaats, dat is niets voor Antwerpen. En dus wil toneelgezelschap MartHa!tentatief zaterdag een poging doen om Amsterdam voorbij te steken. "Geef toe: Antwerpen Hoofdstad van de Wereld, dat zou toch een sterke toeristische en economische troef zijn?", zegt Bart Van Nuffelen, regisseur en auteur bij MartHa!tentatief, niet zonder knipoog.

Maar het is geen grap, dit plan. Enkele weken geleden zijn onderhandelingen opgestart met andere Belgische steden, om nationaliteiten te ruilen. "In Leuven woont er één Micronesiër", legt Van Nuffelen uit. "Iemand uit Micronesië dus, inderdaad. We zouden die graag naar Antwerpen krijgen, in ruil voor zes Ghanezen bijvoorbeeld. Daarvan hebben we er in Antwerpen namelijk tamelijk veel. Via crowdfunding proberen we ondertussen ook genoeg geld te verzamelen voor een ticket voor een Samoaan. Een uiterst zeldzame nationaliteit, want Samoa telt slechts 180.000 inwoners."

Waarom zou een Samoaan, die in zijn eigen land een strandbar uitbaat, in godsnaam naar Antwerpen willen komen? "We hebben hem gezegd dat wij hier eveneens een strand hebben. En we zorgen ervoor dat er ook geld is voor een ticket terug. Je weet natuurlijk nooit."

Stel dat het tegen zaterdag lukt om zowel de Samoaan als de Micronesiër in Antwerpen te krijgen, zijn er nog drie nationaliteiten te gaan. Van Nuffelen heeft nog wel het een en ander in zijn mouw zitten, zegt hij. "Waar we wel bang voor zijn, is dat een aantal mensen nog voor zaterdag beslist om uit Antwerpen weg te trekken. Daarom roepen we de inwoners op om vooral vriendelijk te zijn tegen mensen van vreemde origine."

'Geen politiek statement'

Krijgt het nieuwe stadsbestuur hiermee opnieuw een statement voorgeschoteld? Uiteraard. Maar twee opmerkingen. Eén: het idee voor deze 'ruilactie' is pas enkele weken geleden ontstaan. Twee: het is geen politiek statement, zegt Van Nuffelen. "Wel een menselijk statement. Deze ruilactie is eigenlijk een uitvloeisel van De ontembare stad, waarmee we al sinds begin 2012 toeren: een spreekbeurt waarin we vertellen over een stad die voortdurend in verandering is, haar mensen, haar mogelijkheden, haar moeilijkheden. We brachten De ontembare stad ondertussen zo'n tachtig keer, voor de ambtenaren van de stad, voor de studenten van de lerarenopleiding, voor een heel divers publiek dus.

"Wat we gewoon willen benadrukken, is welke sterkte zoveel nationaliteiten voor een stad kan zijn. Neem die Micronesiër: dat is een student scheikunde-biologie, op lange termijn zou hij werk kunnen vinden in de haven. Dat geldt ook voor de Samoaan: veel Antwerpenaars zouden maar wat blij zijn met een strandbar op Sint-Anneke. De aanval op Amsterdam kan dus beginnen. (lacht)"

Nu zaterdag, na de voorstelling De ontembare stad, onthult MartHa!tentatief of het in zijn opzet geslaagd is.