Direct naar artikelinhoud

Bourgeois (N-VA) ontvangt pensioen boven op loon

Naast zijn wedde als Vlaams minister-president krijgt Geert Bourgeois (N-VA) ook een pensioen van 919 euro. Daar heeft hij recht op omdat hij twaalf jaar schepen was, klinkt het.

Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vroeg in Izegem documenten op die tonen dat minister-president Bourgeois (N-VA) naast zijn jaarwedde van 253.000 euro ook een maandelijks schepenpensioen van 919 euro bruto incasseert. Netto houdt hij daarvan 689 euro over.

Bourgeois vroeg dat pensioen vorig jaar aan, toen hij 65 werd. Het argument dat er wettelijk geen fouten zijn gemaakt, is volgens VB irrelevant. "Net zoals Mayeur strikt wettelijk geen overtredingen beging bij Samusocial, maakt Bourgeois er ook geen. Maar op moreel vlak is dit beneden alle peil."

De wet verbiedt het cumuleren van een lokaal pensioen met een lokaal mandaat, maar voor de combinatie met een wedde op een ander bestuursniveau is er geen probleem.

"Logisch", zegt het kabinet-Bourgeois. "Het zijn andere jobs. Een leraar kan ook zijn pensioen krijgen en nog aan de slag zijn als pakweg advocaat. Hier gelden dezelfde regels. Het is jammer dat elke vergoeding van een politicus door de oppositie verdacht wordt gemaakt."