Direct naar artikelinhoud

Jong VLD: 'Geef vluchtelingen digitale identiteit met blockchain'

Geef de asielzoeker bij aankomst in ons land onmiddellijk een digitale identiteit waarmee hij werk en onderdak kan zoeken. Dat voorstel lanceert Jong VLD.

De liberale jongeren zullen het idee in november voorleggen op het congres van hun moederpartij.

De digitale identiteit ziet Jong VLD als een kaart op basis van blockchaintechnologie. Die technologie is als een digitaal grootboek dat blokjes informatie aan elkaar koppelt, een ketting aan informatie als het ware, en wordt nu wereldwijd gezien als de oplossing in ontelbare toepassingsgebieden. In Finland bestaat zo'n digitale identiteit voor asielzoekers op basis van blockchain bijvoorbeeld al. In vluchtelingengebieden in Afrika zijn de VN er ook mee aan het experimenteren.

Concreet krijgt een asielzoeker dan een kaart, die losstaat van een bankrekening maar waarop wel een bepaald krediet gestort wordt, waarmee hij een woning kan huren, in zijn levensonderhoud kan voorzien en waarmee hij ook aan de slag kan op de arbeidsmarkt. Aangezien de technologie achter de kaart alle informatie over die persoon bijhoudt, wordt controle ook makkelijker.

Directe geldsteun

Het zou een grote vooruitgang zijn tegenover vandaag, vindt Jong VLD-voorzitter Maurits Vande Reyde. "Mensen die naar hier komen willen wel bijdragen, maar ze worden daar nu in beperkt. Zo verliezen we kostbare tijd voor integratie. In plaats van mensen in een hele lange procedure te steken en hen te laten wachten op de uitkomst, zouden we hen beter vanaf dag één activeren door hen een digitale identiteit te geven waarmee ze alvast aan de slag kunnen. Via blockchain kan dat."

Het startkrediet dat gelinkt is aan die digitale identiteitskaart, zal van de overheid moeten komen. Maar dat is ook logisch, zegt Vande Reyde. "Vandaag bieden we vluchtelingen die hier aankomen ook opvang en hulp. Dat kost ook geld." Het bed-bad-broodsysteem van vandaag zou volgens de jonge liberalen zelfs vervangen kunnen worden door de - beperkte - rechtstreekse geldsteun. "Mensen in staat stellen om een onafhankelijk bestaan op te bouwen, is beter dan hen opvang te geven."