Direct naar artikelinhoud

'Trek rijbewijs van dronken aanrijders langer in'

Eén keer nog maar hield de Leuvense rechtbank het rijbewijs van een dronken chauffeur na het ongeval langer dan twee weken in. Te weinig, vindt sp.a. Ook de meerderheidspartijen vinden het voorstel hierover interessant.

"Vijftien dagen rijverbod voor twee doden. Hoe kan zoiets?" In een emotionele open brief riepen de nabestaanden van verkeersslachtoffer Marie-Laure Geers, die samen met haar vriend Jonathan verongelukte, politici en rechters eind juli op om dronken doodrijders na een ongeval langer dan vijftien dagen van de weg te halen.

Sp.a heeft nu een wetsvoorstel dat daaraan tegemoetkomt: dronken chauffeurs mogen daarin na een ongeval met doden of zwaargewonden pas na de uitspraak van de rechter weer achter het stuur. "Het is onwezenlijk dat chauffeurs zo snel hun rijbewijs opnieuw in handen krijgen na een dodelijk ongeval in dronken toestand", vindt fractieleidster Karin Temmerman.

Uitspraak

Een voorstel dat debat waard is, vinden meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld. Al is het rijbewijs tot aan het vonnis intrekken voor hen een brug te ver. "Want het kan tot 1,5 jaar duren eer die uitspraak er is. En daarna kan de zaak nog in beroep behandeld worden", werpt Sabien Lahaye-Battheu van Open Vld op. CD&V'er Jef Van den Bergh vreest dan weer juridische problemen met het voorstel.

Ook politierechter Kathleen Stinckens heeft daar bedenkingen bij. "Stel dat na het onderzoek blijkt dat je wel dronken achter het stuur zat, maar niet aansprakelijk bent voor het ongeval. Met andere woorden: ook een nuchtere chauffeur zou het accident veroorzaakt hebben. Dan word je dus enkel veroordeeld voor dronken rijden, maar niet voor het ongeval. Intussen ben je dan wel een jaar je rijbewijs kwijt."

Maar iedereen vindt wel dat rechtbanken die twee weken zonder rijbewijs voor dronken aanrijders vaker zouden moeten verlengen. Dat kan twee keer, telkens voor drie maanden. "Op uitdrukkelijke vraag van het parket kan het rijbewijs gedurende een langere periode worden ingetrokken, maar in de praktijk gebeurt dat nauwelijks", voert Temmerman aan.

Stinckens beaamt dat. "In Leuven heb ik er maar één keer weet van dat er zo'n verlenging is gebeurd", vertelt ze.