Direct naar artikelinhoud

Eurolanden genadig voor Spanje en Portugal

De eurolanden houden de deur open voor Spanje en Portugal om een boete te ontlopen voor het overtreden van begrotings- regels. Extra hervormingen en bezuinigingen kunnen wonderen doen.

"Hoe meer ze op tafel leggen, hoe makkelijker het is tot geen of lagere sancties te komen', benadrukte eurogroepvoorzitter Dijsselbloem. De Spaanse minister van Financiën De Guindos zei voorafgaand aan het overleg met zijn eurocollega's "met dag meer vertrouwen te krijgen" dat zijn land er genadig vanaf komt.

Vandaag gaan de financiënministers akkoord met de conclusie van de Europese Commissie dat Spanje en Portugal de regels van het Stabiliteitspact hebben gebroken. Portugal had zijn financieringstekort vorig jaar onder de 3 procent moeten terugdringen maar eindigde op 4,4 procent. Voor Madrid is 2016 de deadline om de 3 procent te halen, volgens de Commissie komt het uit op 3,9 procent. "Onvoldoende actie", stellen de ministers vast, waarmee de strafprocedure wordt geopend.

Dijsselbloem, maar ook 'begrotingshaviken' als de Duitse minister Schäuble en de Oostenrijkse minister Schelling, wezen nadrukkelijk op de 'flexibiliteit' in het Stabiliteitspact. Deze souplesse geeft eurozondaars de mogelijkheid een 'gefundeerd verzoek' bij de Commissie in te dienen dat een boete niet op zijn plaats is. Dat verzoek moet bestaan uit aanvullende saneringsvoorstellen om de begroting alsnog op orde te krijgen.

De Guindos verzekerde binnen enkele dagen zo'n pakket klaar te hebben, ondanks het feit dat hij momenteel demissionair is. Na twee verkiezingen worstelt Spanje om een regering te vormen. De Portugese minister Centeno maakte duidelijk niet bereid te zijn tot meer bezuinigingen.

De Griekse minister Tsakalotos hield zijn collega's voor dat nieuwe ingrepen in Spanje en Portugal koren op de molen zijn voor de anti-Europese populisten. Hij wees net als de Franse minister Sapin op de pijnlijke hervormingen die beide landen afgelopen jaren al hebben doorgevoerd.

Betrokken EU-ambtenaren verwachten niet dat het tot boetes komt.