Direct naar artikelinhoud

'Een paringsdans voor mensen zou de boel makkelijker maken'

Cult. vraagt iemand een hele week lang naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Jan Jaap Van der Wal. De Nederlandse comedian brengt zaterdag het Openluchttheater Rivierenhof in Antwerpen aan het lachen. Ter afsluiting: een peiling naar zijn favoriete gewoontes.

Welke Belgische gewoonte koestert u?

"Ik vind jullie beschaafdheid en stilte heel erg prettig. Jullie zijn wel breedsprakerig, maar op een minder directe manier dan Nederlanders."

Waar vindt u de stilte?

"In Vlaanderen, dientengevolge. Onlangs moest ik optreden in West-Vlaanderen: die rust en saaiheid vind ik, tijdens de rit daar naartoe, heel aantrekkelijk."

Wat is het foutste kledingstuk in uw kast?

"Ik heb een wit colbertjasje hangen, wat op zich al enigszins fout is, maar het is dan ook nog eens in een glanzende stof gemaakt. Én er staan bloemen op geprint. Eigenlijk is dat een drietrapsraket van de wansmaak, waar ik echt wel zo snel mogelijk van af moet zien te geraken. Al is er ooit een moment geweest waarop ik echt even dacht dat het mooi was. Toen ik het kocht, namelijk."

Hoe ziet uw ideale zondagmiddag eruit?

"Thuis zitten, een beetje naar series kijken, een beetje luieren. Ik vind het ook heel prettig om dan in interieurtijdschriften te kijken. Dat is misschien een beetje gay, maar ik vind dat hartstikke rustgevend."

Welk ritueel moet voor u blijven bestaan?

"Wat ik prettig vind aan Vlaanderen, is dat er dagen zijn - meestal zondagen - waarop de winkels sluiten. Er vallen misschien heel wat argumenten aan te voeren waarom je 24 op 7 een winkel moet kunnen binnenlopen om inkopen te doen, maar de rust en de bezinning die bij zo'n sluitingsdag horen, die mogen niet verloren gaan."

Voor wat zou er een ritueel mogen worden uitgevonden?

"Als je een vrouw versiert, kom je op een gegeven moment in een raar niemandsland, een vacuüm waarin je niet weet wie welk initiatief moet nemen en wat er precies gaat gebeuren. Om dat moment te overbruggen, is een nieuw ritueel nodig, een dans, een beweging of een lied. Zo'n paringsdans voor mensen zou de boel een stuk makkelijker maken."

Welke adjectieven zijn u op het lijf geschreven?

"Ambitieus, bescheiden - ik zoek de tegenstelling op - en betrokken. En lui. Als je daarvan iets kunt maken, heb je mij wel goed samengevat, denk ik."

Bent u bijgelovig? Hoe dan?

"Op zich niet, maar als ik ergens moet optreden, heb ik graag dat heel mijn kleedkamer is opgeruimd voor ik het toneel op ga. Dan doe ik alles al in mijn koffertje, ook al moet ik alles er weer uithalen na de voorstelling. Ik heb weleens begrepen dat dat te maken heeft met klaar zijn voor de dood."