Direct naar artikelinhoud

Cilic moet eraan voor Masters-ticket

David Goffin hield in Parijs-Bercy de droom van een eerste Masters-deelname intact door te winnen van Nicolas Mahut. Vandaag speelt hij tegen Marin Cilic in een rechtstreeks duel voor een plaats in Londen.

Gezellig zaaltje, die baan nummer één van de met een lelijke naam gezegende AccorHotels Arena in Parijs-Bercy. Aangename publieke belangstelling ook voor een woensdagmorgen om 11 uur en daar zat Nicolas Mahut, op zijn 34ste bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière met onder meer een eerste plaats op de dubbelranglijst, voor iets tussen.

De leuke sfeer inspireerde David Goffin en Mahut tot een entertainende wedstrijd. Niet onwaarschijnlijk hoogstaand, daarvoor waren er net iets te veel schoonheidsfoutjes en liet vooral Goffin nogal wat kansen onbenut. "Ik heb het mezelf heel wat moeilijker gemaakt dan nodig was", zuchtte de 25-jarige Luikenaar. "Ik had een paar keer een break voorsprong (4-3 en 5-4 in de eerste set, FDW), maar ik kon dat nooit bevestigen. Ook in de tweede set sta ik 2-0 en 40-0 voor en verknoei ik een paar onmisbare ballen. Gelukkig ben ik kalm kunnen blijven, ook al omdat ik wist dat mijn tennis in orde was en dat het met iets meer concentratie wel zou lukken."

Aan de overkant viel er ook nogal wat lichte ergernis te bespeuren. "Ik speelde redelijk goed, maar mijn opslag was niet op de afspraak", glimlachte Mahut. "Ik heb zelfs een game gehad met drie dubbele fouten. Dan wordt het moeilijk tegen iemand met zo'n return.

"Ik heb David trouwens flink wat vooruitgang zien boeken dit jaar. Ze noemen hem niet voor niets 'de landmeter'. Sommige spelers raken af en toe de lijnen en dan noem je dat geluk. Hij doet het stelselmatig omdat zijn passeerslagen zo precies zijn. Bovendien is zijn opslag verbeterd en is hij sowieso al extreem snel. Dat maakt hem een geweldige speler en iemand die zijn ranking verdient. Ik hoop dat hij zich kan kwalificeren voor de Masters."

Cilic in topvorm

Dat ligt niet meer helemaal in de handen van David Goffin alleen. Een finaleplaats in Parijs is niet voor iedereen weggelegd en daarenboven krijgt hij vandaag in de achtste finale al een rechtstreekse concurrent op zijn weg. Marin Cilic won vorige week het toernooi van Basel en schoof daarbij in de race naar Londen voorbij Goffin. "Het wordt een moeilijke partij", zei de minzame Kroaat na zijn zege op landgenoot Ivo Karlovic gisteren. "We zitten ook nog midden in een gevecht voor die laatste plaats in Londen. David is geweldig regelmatig en is heel rap op de baan. Ik zal gewoon beter moeten zijn dan hij."

In de onderlinge duels had Goffin dit jaar drie keer de bovenhand. Zowel in de Davis Cup in Luik als in Indian Wells en Tokio was hij de betere van Cilic. "Maar het waren telkens erg spannende partijen", wist Goffin. "En hij zal wel veel vertrouwen hebben na zijn titel in Basel, waar ik persoonlijk vond dat hij geweldig stond te tennissen. Hij heeft zijn lot wel nog in eigen handen. Ik denk ondertussen niet aan de Masters. Dit is voorlopig mijn laatste toernooi. Ik zit in de derde ronde. Er valt nu toch niet te veel meer om over te peinzen, enkel nog spelen en vechten."