Direct naar artikelinhoud

CD&V Antwerpen ruziet na vertrek Philip Heylen

De Antwerpse CD&V ruziet over de vraag van Caroline Bastiaens om haar schepenambt te combineren met haar zitje als Vlaams Parlementslid.

Het gaat zelfs zover dat CD&V-gemeenteraadslid Patrick Janssen Bastiaens' voordrachtsakte weigert te ondertekenen. De statuten van CD&V stellen namelijk dat een schepenambt in een gemeente met meer dan 30.000 inwoners niet mag worden gecumuleerd met een mandaat in een parlement.

Het provinciaal CD&V-partijbestuur kan eind deze maand een uitzondering toestaan, maar volgens sommigen is de kans klein dat dit zal gebeuren. De spanningen zijn het gevolg van het onverwachte vertrek van Philip Heylen als schepen van Cultuur eind september. Bastiaens volgde hem op.

Ze zou haar cumul er maar moeilijk door krijgen door de moeilijke verhoudingen tussen een aantal CD&V-afdelingen in Antwerpen, en omdat veel CD&V'ers het tijd vinden voor jong talent in het halfrond. In haar nadeel speelt nog dat haar meerdere partijgenoten menen dat Antwerpen een fulltime schepen van Cultuur verdient. Ook zou Bastiaens samen met Heylen en Marc Van Peel te veel het laken naar zich toe trekken. Daarbij komt ook de lastige zoektocht naar een lijsttrekker voor 2019.

Als Bastiaens ontslag neemt als parlementslid, wordt ze in principe opgevolgd door haar man Kristof Waterschoot. Naar verluidt zou hij daar weinig zin in hebben. Dan zou de jongere Orry Van de Wauwer in het Parlement kunnen komen.