Direct naar artikelinhoud

'Ik ken niemand die vertrokken is uit angst voor terreur'

De joodse gemeenschap in België reageert verdeeld op de oproep van de Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu om naar Israël te verhuizen. Dat zegt Michael Freilich, hoofdredacteur van het weekblad Joods Actueel. Hij pleit er wel voor bewakers van joodse scholen te bewapenen.

Het zijn binnenkort verkiezingen in Israël, de oproep van Netanyahu klinkt als propaganda.

"Hij moet inderdaad stemmen halen, maar het is niet gewoon propaganda. Het Israëlische ministerie van Immigratie en Absorptie heeft als taak om zoveel mogelijk joden naar Israël te halen, en de oproep past daarin. De joodse gemeenschap in België reageert dubbel. De ene kant vindt het hartverwarmend. Wat er ook gebeurt, we weten dat we altijd ergens naartoe kunnen. De andere kant voelt zich minder aangesproken, zij zijn joods en Belg, geen Israëli."

Gooit hij met zijn oproep olie op het vuur?

"Nee, wie wil vertrekken uit België doet dat uit ideologische overweging. Veel mensen twijfelen om economische redenen maar ook uit angst voor de terreur in Israël. Volgens Netanyahu valt dat laatste argument weg, met de aanslagen in Brussel, Parijs en Kopenhagen, en is het in Europa vandaag niet veiliger dan in Israël.

"Zowel premier Michel als minister Jambon hebben de joodse gemeenschap trouwens opgeroepen om niet toe te geven aan angst en daarom te vertrekken. Er zijn er altijd die vertrekken, maar ik ken niemand die dat gedaan heeft uit angst voor terreur."

Steden als Aarhus in Denemarken kiezen voor een zachte aanpak, door Syriëgangers die geen strafbare feiten hebben gepleegd te verwelkomen en zelfs hulp te bieden. Wat vindt u daarvan?

"Ik zie geen contradictie om te kiezen voor een harde én een zachte aanpak. Wie niets fout doet moet je niet straffen. Maar dat belet niet dat je ook voor bescherming moet zorgen. Veiligheid kun je nooit voor de volle 100 procent garanderen, want wie kwade bedoelingen heeft, zal er alles aan doen om ze uit te voeren. Toch schrikt de aanwezigheid van militairen af. En mocht er een aanslag gebeuren, kunnen de militairen erger voorkomen."

Moet de joodse gemeenschap zich bewapenen, zoals de Brusselse rabbijn Menachem Margolin onlangs vroeg?

"De joodse bewaker die in Denemarken is neergeschoten voor de synagoge, stond daar als vrijwilliger. Wij werken ook met vrijwilligers. Het zou goed zijn als ze in zo'n geval een wapen kunnen dragen, mits de juiste opleiding natuurlijk. Wij vragen niet dat privépersonen zich moeten kunnen bewapenen, laat me daar duidelijk over zijn.

"We vragen wel een herziening van de wapenwetgeving. Beveiligingsfirma's die nu ingezet worden om joodse scholen te bewaken, mogen enkel een wapen dragen op het terrein van die school. Maar als de kinderen de school uitlopen, kan dat dus niet. Dat is absurd.

"Ik heb minister Jambon in een interview dat woensdag in Joods Actueel verschijnt gevraagd of hij bereid is die wapenwetgeving te veranderen. Hij zei dat het bekeken kan worden, maar in een breder debat, namelijk welke bevoegdheden voor de politie zijn en welke erbuiten vallen, en dus voor privéfirma's zijn. Voor hem moet het dus passen in een strikt wettelijk kader."

Vanaf wanneer zal u zich veilig voelen?

"Als we de inspanningen aanhouden die nu worden geleverd. Dus alle instellingen van de nodige beveiliging voorzien, niet alleen leger- of politiebewaking maar ook kogelvrij glas, sluisdeuren zoals die nu al op de joodse scholen zijn, rookinstallaties die afgaan bij een overval. Dan kun je toch zeggen dat we er alles aan gedaan hebben om een aanslag te voorkomen."