Direct naar artikelinhoud

Peiling stelt links kartel in vraag

In een peiling onder 1.000 Antwerpenaren haalt sp.a zelfs in de stad die ze 90 jaar bestuurde amper nog 10 procent. Het maakt ook van een kartel met Groen geen zaligmakend verhaal: samen halen de twee minder dan apart.

Er hangt een parfum de crise op de Grasmarkt nadat afgelopen weekend een nationale peiling uitlekte waarin sp.a onder de 10 procent duikt. En het blijft niet bij die ene klap. Op de redactie van Het Laatste Nieuws belandde gisteren nog een andere desastreuze enquête, een waarin naar de kiesintenties van de Antwerpenaren wordt gepeild. Het blijkt te gaan om een onderzoek dat tussen 22 en 26 mei werd uitgevoerd in opdracht van Groen. De peiling van Ivox werd afgenomen bij een representatief staal van de bevolking, maar het blijft natuurlijk een peiling.

Zorgwekkend

Mochten het vandaag verkiezingen zijn, dan stemt amper 10,1 procent van de ondervraagden nog op sp.a. Dat is mijlenver weg van de hoogdagen onder Patrick Janssens. Het resultaat is des te zorgwekkender omdat het excuus dat sp.a deelt in de malaise van de PS hier niet kan worden ingeroepen. Toen de bevraging gebeurde, was het Samusocial-schandaal immers nog niet uitgebroken.

In het onderzoek wordt ook gepeild naar het potentieel van een rood-groen kartel en zelfs een open kartellijst. Zoals bekend zijn Groen en sp.a momenteel aan het onderhandelen over een bondgenootschap. Van alle ondervraagden zou 27,2 procent op een roodgroen kartel stemmen en 26,7 procent op een open kartellijst. De politieke wijsheid '1+1=3' gaat dus niet op. Integendeel: als Groen en sp.a apart opkomen, dan halen ze samen 29 procent. Daarmee stranden ze op ruim 4 procent van N-VA, dat in deze peiling 33,6 procent haalt.

Niet alleen een progressief kartel blijft onder de verwachtingen. Ook Kris Peeters zou slecht scoren. CD&V haalt nog amper 5,4 procent.