Direct naar artikelinhoud

'Roger Vangheluwe is nog steeds niet gestraft'

Mark Vangheluwe, de neef van voormalig bisschop Roger Vangheluwe, klaagt in een boek aan dat de oom die hem jarenlang misbruikte nog altijd 'een riant loon' van de kerk ontvangt.

"Op hoogdagen en ook op doodgewone dagen, zonder uitzondering, onteerde hij me en viel me lastig met verlangens die niet invulbaar waren", schrijft Mark Vangheluwe, die op zijn vijfde voor het eerst werd misbruikt. Bijna vijftien jaar lang zou het misbruik aanhouden. Pas in 2010 barstte een publiek schandaal los rond Roger Vangheluwe toen hij zelf bekendmaakte dat hij "een jongen uit een bevriende omgeving" seksueel heeft misbruikt.

"Beschamend voor hem leek het blijkbaar niet, hij genoot ervan. Bij mij gaat die schaamte en walging echter nooit meer weg. Het herhaalde zich jaren aan een stuk, zonder onderbreking, ongestoord, want niemand die er iets van zei en niemand die hem tegenhield of iets opmerkte. Elke keer opnieuw. Altijd voort. Tot in de eeuwigheid. Amen."

Mark Vangheluwe richt zich in zijn boek Brief aan de paus rechtstreeks tot het Vaticaan, in de hoop dat er nog iets aan de zaak verandert. Want vandaag is Roger Vangheluwe in de praktijk weliswaar geen bisschop meer, maar gestraft is hij voor de feiten nog niet.

Tot op vandaag is Vangheluwe, die in het buitenland verblijft, officieel nog priester en bisschop en ontvangt hij een pensioen van de Belgische staat, zoals dat wettelijk is geregeld. Kerkelijk valt hij rechtstreeks onder het gezag van het Vaticaan, een situatie die de huidige bisschop van Brugge, Lode Aerts, eerder al aankaartte. Vangheluwe straffen of hem extra sancties opleggen, kan Aerts echter niet.

"Dit boek is eigenlijk een symbolische vraag aan de paus, opdat er toch iets gebeurt", zo verklaarde Peter Adriaenssens, kinderpsychiater en persoonlijke vriend van Mark Vangheluwe, gisteren in Terzake. "Na zeven jaar is er nog altijd niets veranderd. Er is geen enkel signaal gekomen. Hij heeft hoop dat er wel iets gebeurt. Maar misschien is dit niet de laatste stap. Misschien stapt hij persoonlijk naar Rome."

Joris Van Cauter, de advocaat van Vangheluwe, benadrukt dat diens neef als slachtoffer het volste recht heeft om dit boek te schrijven. "Het is iemand die lijdt, zoveel is duidelijk", zegt Van Cauter. "Hij heeft het recht om zich te uiten, maar heeft mijn cliënt niet ook het recht om te worden vergeten? Ik vrees dat hij dat recht pas zal krijgen bij de dood."

Zwakke vogeltjes

Er is niet alleen het boek van zijn neef waardoor ex-bisschop Vangheluwe opnieuw in de aandacht komt. De afgelopen maanden doken nieuwe slachtoffers op. Met een van hen kwam het zelfs tot een confrontatie, waarvoor Vangheluwe naar Brussel kwam en zijn geheime woonplaats verliet. Volgens Van Cauter is dit het bewijs dat Vangheluwe wél een straf heeft gekregen, in tegenstelling tot wat zijn slachtoffers zeggen.

"Die nieuwe casussen zijn fantasten", zegt Van Cauter. "Door dit soort verhalen wordt zijn proces voor de ogen van 11 miljoen Belgen gevoerd."

Van Cauter heeft een klacht klaar tegen de twee personen die Vangheluwe opnieuw beschuldigen van misbruik. Maar Walter Van Steenbrugge, de advocaat die ook de andere slachtoffers vertegenwoordigt, was bij de confrontatie aanwezig en hij ziet het anders.

"Door nieuwe casussen kan Vangheluwe alsnog worden vervolgd", zegt Van Steenbrugge. "Als je alle misdrijven op een rij zet kun je de verjaring omzeilen."

Een neveneffect van het boek van Mark Vangheluwe zou kunnen zijn dat andere slachtoffers uit het verleden naar voren komen. "Een week na die confrontatie was er die nieuwe klacht. Door getuigenissen worden zwakke vogeltjes sterke dieren."