Direct naar artikelinhoud

Van den Broeck ruilt Katjoesja voor LottoNL

Jurgen Van den Broeck heeft zijn overstap van Katjoesja naar de Nederlandse LottoNL-ploeg bekendgemaakt. Hij gaat er twee jaar koersen in dienst van Steven Kruijswijk.

Tot twee jaar geleden was Jurgen Van den Broeck (33) zelf een renner met klassementsambities in de Tour de France. Dat veranderde toen hij in 2016 de Belgische Lotto-ploeg voor het Russische Katjoesja ruilde. De Belg was zijn rol als kopman in de grote rondes moe en koos voor een rol als helper van Joaquim Rodríguez. Van den Broeck loodste Rodríguez dit jaar naar een zevende plek in de Tour de France en leek ook uitzicht te hebben op een contractverlenging.

Maar gisteren raakte bekend dat Van den Broeck de komende twee jaar voor het Nederlandse LottoNL gaat rijden. Zijn rol blijft dezelfde, alleen de naam van de kopman verandert. "De bedoeling is dat ik Steven Kruijswijk zo lang mogelijk bijsta in de Ronde van Italië", zegt Van den Broeck.

"Ik ga in de beste verstandhouding weg bij Katjoesja", zegt Van den Broeck. Het aanbod van LottoNL was gewoon beter. Hij krijgt er twee jaar werkzekerheid, dat kon Katjoesja niet bieden. "Ik word 34 in februari en ik moet aan mijn toekomst denken." Van den Broeck gaat weer nauwer samenwerken met zijn trainer Marc Lamberts.

Bij de Nederlandse ploeg zijn de verwachtingen over de aanwinst hoog. Technisch directeur Nico Verhoeven: "Jurgen heeft een goed trackrecord en bewees dat hij een grote ronde aankan. Door zijn ervaring is hij een meerwaarde voor onze ploeg. In de kleinere rondes en de heuvelklassiekers kan hij voor zijn eigen kansen gaan."