Direct naar artikelinhoud

In Zeeland houdt men katten liefst aan het lijntje

"Wil de eigenaar van de witte kat nu de stront op komen ruimen in speeltuin Fluitekruid?", tweette SGP-lijsttrekker Marco Kleppe uit het Zeeuwse dorp Kapelle vorig jaar november. Hij deed er een foto bij van de betreffende kat, die nietsvermoedend een grasveldje oversteekt.

Inmiddels heeft Kleppe van zijn wens werk gemaakt: zijn partij, goed voor drie zetels in de gemeenteraad, pleit voor een verbod op loslopende katten in Kapelle. Een kat die naar buiten wil, moet aan het lijntje.

Begrijp Kleppe niet verkeerd: hij is geen kattenhater. De kat van de buren ligt vaak onbezorgd in zijn tuin te spinnen. "Maar als je een kindje krijgt, dan zorg je daar ook goed voor", licht Kleppe het programmapunt toe. "Zo zouden mensen ook voor hun kat moeten zorgen. Anders krijg je overlast."

Die overlast bestaat volgens Kleppe voornamelijk uit kattenpoep. Uitwerpselen brengen gezondheidsrisico's met zich mee. "Toxoplasmose is een bekend verhaal", zegt Kleppe. "Bij een hond vinden we het ook niet normaal dat die in de openbare ruimte los rondloopt."

De oproep tot een kattenverbod sluit helemaal aan bij de principes van de SGP. Kleppe: "Ons verkiezingsprogramma is geënt op het gezin. Vanuit de gedachte dat we een fijne samenleving met elkaar willen, past dit plan er prima in."