Direct naar artikelinhoud

Van Snick vecht terug na cocaïneaffaire

'Zwijg me van een retour. Ik ben bijna een jaar weer aan het vechten.' En toch. Judoka Charline Van Snick (24) staat op de Europese Spelen voor het eerst weer op een belangrijk kampioenschap sinds het WK in 2013, toen ze positief testte op cocaïne.

Het is een strijdvaardige Van Snick die in de interviewzone van het atletendorp opdraaft. Al is er wat eelt op haar ziel gekomen na het WK van 2013. Van Snick won brons in de categorie tot 48 kilogram, maar plaste ook een minuscule hoeveelheid cocaïne uit. Twee jaar geschorst en medaille kwijt.

Het internationaal sport- tribunaal TAS sprak haar in juli 2014 vrij. Een kwaadwillig figuur - het zou om ex-coach Damiano Martinuzzi gaan, met wie Van Snick overhoop ligt - mengde de coke met haar sportpoeder, buiten haar weten om.

"Ik kan niet zeggen dat ik die bladzijde heb omgedraaid", vertelt Van Snick. "Ik ben veel wantrouwiger geworden."

De cocaïneaffaire kostte Van Snick niet alleen haar medaille, door een jaar zonder competitie gleed ze ook af op de wereld-ranglijst. Intussen staat ze weer elfde, als zesde in Europa. "Op papier ben ik favoriet", beseft ze. "Nu moet ik dat op de tatami nog tonen. Maar als ik medailles kan winnen op GP's, dan moet ik dat ook op het EK kunnen."

Charline Van Snick won al twee keer zilver en een keer brons op het EK, in Bakoe wil ze daar goud aan toevoegen. "Ik druk mijn ambitie niet uit in medailles, ik wil gewoon iedereen verslaan", zegt ze. "Het plezier om mezelf te overtreffen, daarvoor doe ik het."