Direct naar artikelinhoud

Shakespeare moet Leicester weer op de rails krijgen

Engelse journalisten googelden de voorbije dagen gretig naar Shakespeare-quotes. De nieuwe trainer van Leicester heet namelijk Craig Shakespeare. Straks staat hij voor zijn Europese vuurdoop tegen Sevilla.

De ene portretteert hem als de potenzager van Claudio Ranieri. De andere schetst hem als een tactische ziener, die vorig jaar de spelersgroep van Leicester bij mekaar hield. De waarheid ligt wellicht ergens in het midden.

Feit is dat Craig Shakespeare (53), bijna tien jaar de assistent van Ranieri's voorganger Nigel Pearson, nooit tot het besloten kringetje van de Italiaanse kampioenencoach hoorde. Bij zijn komst naar Leicester, in 2015, kreeg Ranieri geen vrijgeleide om zijn staf samen te stellen. Hij mocht zijn schoonbroer en assistent meebrengen en een kine, maar moest voor de rest terugvallen op de oude kliek.

Shakespeare speelde één jaar in de Engelse hoogste klasse, bij Sheffield Wednesday. De middenvelder vergaarde vooral in de lagere afdeling een reputatie. In 1999, na zijn actieve carrière, ging hij aan de slag bij West Brom. Hij werkte zich op van academietrainer tot coach van de reserves. Pearson nam hem uiteindelijk mee naar Leicester, waar ze de opgang zouden meemaken van derde klasse naar de Premier League.

Back to basics

Shakespeare, geen afstammeling van de wereldberoemde Engelse schrijver, heeft volgens insiders wel capaciteiten. Hij gaat gestructureerd te werk, past zich makkelijk aan, staat dicht bij de spelers en kan de sfeer erin houden. Op de vraag van de spelers om back to basics te gaan na het ontslag van Ranieri ging hij in. The Foxes spelen weer het countervoetbal waarmee ze de titel wonnen; goed voor twee zeges in evenveel matchen. Vandaar dat de Thaise eigenaars Shakespeare tot het eind van het seizoen hebben aangesteld als coach.