Direct naar artikelinhoud

"Verstand op nul en mijn gevoel volgen"

Mode-ontwerpster wilde ze worden, of bakker of schaatsster. Maar goed dat Marie Vinck actrice is geworden, anders hadden we het zonder haar moeten stellen in de film Sprakeloos.

et is een hoogzwangere Marie Vinck (34) die bij ons aan tafel schuift om te vertellen over haar rol als moeder van Tom Lanoye in Sprakeloos én het nieuwe leven dat weldra begint. "Dit is zonder twijfel het grootste avontuur van mijn leven", bekent ze.

Je bent op je 34ste voor het eerst zwanger. Hebben jij en je vriend Stef lang nagedacht of jullie kinderen wilden?

"Ik weet al mijn hele leven dat ik graag kinderen wil. Die kinderwens was een evidentie. De vraag was eerder: wanneer? Stef en ik zijn allebei gepassioneerd bezig met theater en dan vraag je je weleens af of je voor je werk niet beter even kan wachten."

Wat wil je je kind zeker bijbrengen?

"Ik ben vooral bezig met niet te veel te willen en te plannen. Dit is zonder twijfel het grootste avontuur van mijn leven, het is een sprong in het diepe waarbij ik op voorhand niet weet waar we zullen landen."

De nabije toekomst brengt in elk geval de film Sprakeloos. Wat vond je van het boek?

"Heel aangrijpend. Toms sappige stijl is me bijgebleven, maar ook de verschrikkelijk hechte, symbiotische band tussen moeder en zoon. Net dat maakt dit verhaal zo mooi: enerzijds wordt hij gek van haar kuren, anderzijds ziet hij haar doodgraag en kan hij haar niet loslaten."

Hoe heb je je voorbereid op je rol?

"Ik moest niet alleen gestalte geven aan de echte moeder van Tom, ik moest ook de jonge Viviane (De Muynck, red.) spelen, een fantastische actrice. In het begin voelde ik veel stress. Als ik daar te rationeel mee omga, werkt het niet voor mij."

Moeder José verliest haar oudste zoon in de film, jij was net zwanger toen de opnames begonnen. Hoe was dat?

"Een vreemde combinatie waar ik zelf ook ongerust over was. 'Het is toch maar toneelspelen?', denkt een buitenstaander, maar je moet wel dat diepe verdriet bij jezelf oproepen. Aan mijn gynaecologe vroeg ik of het slecht is voor de baby om zoveel heftige emoties te ervaren. Ze stelde me gerust: stress en emoties worden pas gevaarlijk als je jezelf verwaarloost, slecht slaapt, eet of drinkt. Voor zulke scènes zet ik mijn verstand op nul en volg ik mijn gevoel. Ik werd daarin ook goed begeleid door Hilde (Van Mieghem, Maries moeder, red.), veiliger kon ik mij niet voelen."

Sprakeloos, vanaf 15 maart in de bioscoop.