Direct naar artikelinhoud

Geen applaus voor megadeal

Koen Van Gerven, de topman van Bpost, slaat een grote slag. Hij neemt het Amerikaanse Radial over, voor 700 miljoen euro. De beleggers staan niet bepaald te applaudisseren, hebben ze een punt?

1 Waarover gaat het?

Het Belgische postbedrijf Bpost neemt de Amerikaanse logistieke dienstverlener Radial over. Het betaalt voor alle aandelen zo'n 820 miljoen dollar, omgerekend 700 miljoen euro. Dat maakte Bpost maandagochtend bekend. Topman Koen Van Gerven zei dat hij trots was om deze deal te kunnen sluiten. "Na Amazon is Radial de grootste provider van e-commercediensten in de VS."

2 Wat is Radial?

Radial is een dienstverlener die actief is in de technologie en de e-commerce. Het bedrijf ontstond uit de zoekertjeswebsite eBay, en is meer dan louter een pakjesbedrijf. Het biedt het hele gamma van logistieke oplossingen aan: van de technologie om bestellingen te beheren en verwerken over betalingsdiensten tot het transport, terugzendingen en klantendienst.

Radial verwerkte vorig jaar meer dan 306 miljoen pakjes voor retailklanten als Adidas, Levi's en Estee Lauder, via 24 distributiecentra. Radial opereert vanuit Pennsylvania, en heeft een breed netwerk in de VS en een tiental andere landen. Het stelt 6.700 mensen tewerk. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dit jaar een omzet van zo'n 850 miljoen euro te boeken, en een bedrijfswinst van zowat 57 miljoen euro.

3 Is 700 miljoen euro veel geld voor de overname?

Bpost betaalt omgerekend 12 keer de winst. Dat is fors, maar tegelijk wel marktconform. Zeker met het oog op de potentiële winst die het bedrijf in de toekomst kan genereren. De beleggers zien dat anders en reageren teleurgesteld, het aandeel verloor tot 5 procent.

Tom Simonts, analist bij KBC Group, kan die reactie enigszins begrijpen. "De overname zal pas vanaf 2020 winst opleveren voor Bpost, en dat is een boodschap die de belegger vandaag liever niet hoort. De overname is ook niet goedkoop, die twee elementen maken dat de beleggers het aandeel naar omlaag sturen." Toch is dit niet helemaal terecht, zeggen verschillende analisten die deze overname een belangrijke stap voor Bpost noemen.

4 Waarom is deze overname belangrijk voor Bpost?

"Deze overname versnelt onze ambitie om een belangrijke speler te worden in de wereld van de e-commerce", zegt Koen Van Gerven. "We waren al langer bezig die wereld te verkennen, onder meer in Nederland, de VS en Canada. Daaruit hebben we geleerd dat schaal belangrijk is en dat we nog een aantal competenties nodig hadden. Radial levert ons beide."

De Belgische brievenmarkt, vandaag nog goed voor bijna 60 procent van de bedrijfsomzet, daalt elk kwartaal significant. Omgekeerd stijgt het segment van de pakjesbusiness.

In een analyse zegt KBC Securities dat de wereldwijde e-commercesector naar verwachting met 20 procent per jaar zal groeien, grensoverschrijdende e-commerce zelfs met een kwart. Zo shopte vorig jaar drie kwart van de Belgen online, waarbij gemiddeld 1.265 euro werd gespendeerd. De e-commerce in België groeide daarbij sterker dan online-retail in onze buurlanden met een recordomzet van 9 miljard euro. Voor dit jaar wordt 10 miljard euro verwacht.

Radial, dat zo'n 5 procent van de markt in handen heeft in de VS, is het nummer twee na Amazon. Het toont de versnippering aan van die gigantische markt.

5 Waarom blijft Bpost niet op de Europese markt?

Om te huwen moet je met twee zijn natuurlijk. Iedereen herinnert zich nog de mislukte overname van het Nederlandse PostNL van vorig jaar. Ter vergelijking, Bpost wilde toen tot 2,5 miljard euro op tafel leggen voor het Nederlandse postbedrijf. Maar de Nederlanders moesten er niks van weten.

Sinds die poging kreeg Bpost wel verschillende overnamevoorstellen gepresenteerd van internationale zakenbanken. Zo kwam Radial op de radar. De VS is voor Bpost ook geen onbekende markt. Vier jaar geleden werd het meerderheidsaandeelhouder in de Amerikaanse pakketvervoerder Landmark Global.

6 Hoe reageert de overheid, met 51 procent de grootste aandeelhouder?

Voogdijminister Alexander De Croo (Open Vld) reageert positief. "Dit zal niet alleen Bpost versterken als een van de leidende e-commercespelers in Europa, maar is ook een absolute troef voor de onlinegroei van Belgische bedrijven.

"De toekomstige groei voor een bedrijf als Bpost zit in pakjes", vindt De Croo. "Met de overname van Radial haalt Bpost logistieke expertise en knowhow binnen die vandaag op de Europese markt nog niet aanwezig zijn." Het is volgens de minister cruciaal dat meer Belgische bedrijven de stap zetten naar e-commerce. "Een sterke en betrouwbare partner die hen daarin kan begeleiden, is een absolute troef."