Direct naar artikelinhoud

Economie krijgt goed rapport

Een blakende economie, jobs bij de vleet en een begrotingstekort dat smelt als de jongste sneeuw. De Nationale Bank komt met een goed rapport voor ons land, maar zoals steeds zit de angel in de staart.

Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, zegt het onomwonden. "2017 mag als een goed jaar bestempeld worden voor de Belgische economie. De economische groei was sterker dan voorzien, en ze is rijk aan jobs", zegt de centrale bankier. Hij ziet ook een "zeer aanmerkelijke verbetering van het begrotingstekort in 2017".

Die loftrompet van de Nationale Bank wordt omgezet in daden. De groeiprognoses voor dit en de komende jaren worden opgetrokken. De instelling verwacht een groei van het bruto binnenlands product met 1,7 procent in 2017 en in 2018. Een half jaar geleden verwachtte de bank nog een groei met 1,6 procent. Daarmee blijft onze groei wel lager dan in de eurozone. "De maatregelen om de concurrentiekracht te bevorderen en de overheidsfinanciën te verbeteren, wegen op korte termijn op de groei. In Duitsland en Nederland is de sanering bijvoorbeeld al achter de rug", analyseert Smets.

Die groei vertaalt zich in banen. Smets: "De arbeidsmarkt was veel beter dan verwacht. We denken dat we een nettocreatie van 69.000 jobs zullen zien." Of 26.000 meer dan de centrale bank in juni voorspelde. Voor volgend jaar voorspelt ze zo'n 54.000 banen. Smets: "De arbeidsintensiteit van de groei is hoger dan in de buurlanden en de eurozone. Een substantieel deel van die sterke jobcreatie is te danken aan het regeringsbeleid."

De overheidsschuld zal volgens Smets afnemen de komende jaren: van 105,7 procent van het bbp vorig jaar over 103,3 procent dit jaar tot 100,5 procent in 2020. Daarbij verwees Smets subtiel naar het Belfius-dossier, de staatsbank die aan een gedeeltelijke beursgang werkt. "Als de regering eraan denkt activa te verkopen, en de opbrengst wordt toegewezen voor een schuldvermindering, kan dat het traject van de schuld verder neerwaarts beïnvloeden."

Voorts verwacht de Nationale bank dit jaar een begrotingstekort van 1,2 procent. Tot nu toe ging de bank uit van 2 procent tekort. Die sterke daling van het tekort is volgens Smets te danken aan verschillende factoren. "De werkgelegenheid stijgt fors, de voorafbetalingen van de bedrijven zijn veel hoger dan voorzien en de bijdrage aan de Europese begroting is kleiner dan verwacht."

Maar, waarschuwt Smets, de begroting blijft een uitdaging. "Het tekort zal bij ongewijzigd beleid lichtjes stijgen naar 1,5 procent van het bbp tegen 2020."

Taxshift

Verwacht wordt dat de binnenlandse vraag, zeg maar het consumentengedrag, een deel van het nodige werk op zich neemt. De komende drie jaar zullen de stijging van de werkgelegenheid, de hogere reële nettolonen én een taxshift op kruissnelheid, de koopkracht van de gezinnen met 2 procent per jaar doen toenemen.

De Nationale Bank verwacht dat de economische expansie in de periode 2018-2020 doorzet, zij het iets trager. De dynamiek van de wereldhandel zal verminderen. De groei zal afbrokkelen naar 1,4 procent tegen 2020 en de jobcreatie zal vertragen van 54.000 in 2018 naar 29.800 in 2020.