Direct naar artikelinhoud

Open Vld keurt 'sociale vlaktaks' goed

De Open Vld-leden hebben zich zaterdag op het Vrijheidscongres achter de invoering van een "sociale vlaktaks" geschaard. Bij die vlaktaks moet alles boven het belastingvrije deel van de inkomsten aan een uniek tarief van 30 procent belast worden. Daarbij moet de belastingvrije som opgetrokken worden tot de armoededrempel, zodat wie een laag loon of lage uitkering heeft, geen belastingen meer moet betalen. De vennootschapsbelasting moet voor de liberalen verlaagd worden tot maximaal 15 procent.

De liberalen willen ook dat werk flexibeler georganiseerd kan worden. Iedereen zou het recht moeten hebben om thuis te werken. Werkgevers zouden dat enkel kunnen weigeren als ze dat kunnen motiveren. De congresteksten die de partij had voorbereid, stelden ook voor om verlof te delen met anderen. Dat voorstel werd wel weggestemd.

Ook over ethische thema's werd gesproken. De liberalen pleiten voor een wettelijk kader voor een "voltooid leven". Wie niet in medisch opzicht lijdt, maar uitdrukkelijk, onafhankelijk en vrijwillig om stervenshulp vraagt, moet begeleid kunnen worden.

De liberalen breken ook een lans voor een seculiere samenleving, waarbij levensbeschouwing en religie louter aangelegenheden zijn van het individu, en niet van de overheid.