© EPA

Russische minister van Economie gearresteerd op verdenking van corruptie

De Russische minister van Economie Alexej Oeljoekajev is in de nacht van maandag op dinsdag gearresteerd, omdat hij ervan verdacht wordt maandag/gisteren 2 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben ontvangen in het kader van een oliedeal, deelde de Russische Onderzoekscommissie dinsdag mee. Volgens een woordvoerster van die commissie werd Oeljoekajev op heterdaad betrapt.

dgs, tomas

In een verklaring stelde de onderzoekscommissie, het belangrijkste onderzoeksorgaan van de Russische Federatie, dat Oeljoekajev gearresteerd werd in het kader van een onderzoek naar grootschalige corruptie. Hij zou twee miljoen dollar (omgerekend 1,86 miljoen euro) hebben ontvangen, in ruil voor groen licht voor de overname van oliemaatschappij Bachneft door de Russische oliegigant Rosneft. Rosneft wordt geleid door Igor Sechin, een hardliner en een van de machtigste mannen in Rusland.

Eerder dit jaar maakte de regering bekend dat het 50,1 pct van Bashneft in de markt zou zetten, maar Rosnefts bod kreeg kritiek van zakenmensen en de meer liberale regeringsvleugel (onder wie ook Oeljoekajev). Rosneft verwierf vorige maand uiteindelijk een meerderheid in Bashneft, voor 5 miljard dollar.

Binnenkort zal gestart worden met het vervolgen van de minister, aldus de commissie, die rechtstreeks rapporteert aan de Russische president Vladimir Poetin. Nog volgens de commissie wordt de wettelijkheid van Rosnefts bod niet in twijfel getrokken. Volgens zijn woordvoerder was Poetin al enige tijd op de hoogte van het onderzoek naar de Economieminister.

Oeljoekajev is de hoogstgeplaatste regeringsfunctionaris die wordt opgepakt sinds de mislukte coup van 1991. Waarnemers zien zijn arrestatie als een deel van een oorlog tussen verschillende facties in het Kremlin.

Oeljoekajev is minister sinds 2013 en werkt voor de regering sinds 2000.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer