Direct naar artikelinhoud

'Botsing tussen vliegtuig en vogel is geen overmacht'

Vandaag maakt het Europees Hof van Justitie komaf met de discussie of een botsing tussen een vogel en een vliegtuig, een buitengewone omstandigheid is. Indien niet, dan kan een vertraging tot 600 euro schadevergoeding opleveren.

Als u als luchtvaartpassagier een vertraging oploopt, dan heeft u recht op een financiële compensatie. Tenzij die vertraging wordt veroorzaakt door een buitengewone omstandigheid. Al jaren is er discussie of een vliegtuigbotsing met een vogel ook een buitengewone omstandigheid is. Na zo'n klap moet het toestel worden onderzocht om te zien of het schade opliep. Voor die inspectie is vaak een tussenlanding nodig, waardoor de vlucht vertraging kan oplopen.

Kanonnen

In de commerciële luchtvaart worden er elk jaar 10.000 zogenaamde 'birdstrikes' geregistreerd. In België loopt het aantal in 'piekjaren' op tot 200, waarvan de overgrote meerderheid op Brussels Airport. "Juist omdat dit zo vaak voorkomt én door het feit dat vliegtuigbouwers in hun instructieboekje een onderdeel voorzien 'Wat te doen na een birdstrike?', is het voor ons duidelijk dat dit geen uitzonderlijke omstandigheid is", zegt Ralph Pais, directeur van Claim It. Die organisatie ondersteunt passagiers bij het eisen van vergoedingen bij vliegtuigmaatschappijen.

Vandaag schept het Europees Hof van Justitie in Luxemburg voor eens en altijd duidelijkheid. Advocaat-generaal Yves Bot concludeerde al dat luchtvaartmaatschappijen weliswaar geen invloed kunnen uitoefenen op een vogelbotsing, maar dat die wel eigen zijn aan de normale bedrijfsuitoefening. Alle vliegtuigen zijn zo gebouwd dat ze opgewassen moeten zijn tegen de impact van een vogel. Daarnaast zetten luchthavens ook diverse middelen in - zoals kanonnen - om vogels en andere dieren te verjagen van de landingsbaan en aanvliegroutes.

Als het Europees Hof vandaag de conclusie van de advocaat-generaal overneemt, dan hebben alle Europese luchtvaartpassagiers recht op een compensatie bij een vertraging veroorzaakt door een botsing met een vogel.

Luchtvaartexpert Luk De Wilde zou dat bizar vinden. "Ze kunnen toch niet in rondjes om vogels vliegen? Vliegtuigen vliegen altijd in rechte lijn en kunnen dus niet zomaar een vogel ontwijken. Straf, als de maatschappijen daarvoor moeten opdraaien."