Direct naar artikelinhoud

Iedereen leeft mee met Uscko, niemand vraagt naar de kinderen

Een bijtende hond uit Beringen blijkt tienduizenden mensen te verenigen. Allemaal hopen ze dat de Mechelaar, die vorige week twaalf kinderen verwondde, in leven kan blijven. 'Kon Uscko ons maar vertellen wat er gebeurd is.'

"Wij willen rust, mevrouw. En we hopen dat we Uscko voor kerst kunnen terugzien." Aan de telefoon spreekt Marleen Orens. Zij en haar zoon Jeffrey Rienckens doen sinds vrijdag niet anders, zegt ze. Iedereen wil horen hoe het met hun Mechelse herder zal aflopen. Uscko ontsnapte vrijdagmiddag over hun omheining van bijna twee meter hoog. Hij kon zo de aangrenzende speelplaats van lagere school De Buiteling oplopen.

"Jeffrey hoorde de andere honden blaffen en zag dat Uscko er niet bij was. Hij is hem meteen gaan roepen en zag toen de ambulance staan." Op de speelplaats waren op dat moment twaalf kinderen gewond geraakt - drie moesten naar het ziekenhuis, negen hadden lichte letsels. De eigenaars waren stomverbaasd: Uscko heeft volgens hen nog nooit een vlieg kwaad gedaan. "Jeffrey gaat twee keer per week met hem naar de hondenschool. Het is een sociaal dier. Jong ook, nog maar tien maanden."

De moeder spreekt over een spijtig toeval. "We weten niet precies wat er gebeurd is. En we beginnen te denken dat we het ook nooit zullen weten. Kon Uscko het ons maar vertellen."

De baasjes van Uscko krijgen opvallend veel steun. Tientallen mensen stonden dit weekend voor hun deur, om hen een hart onder de riem te stoppen. En een online petitie had bij het ter perse gaan al meer dan 50.900 handtekeningen verzameld. Allemaal vinden ze dat Uscko een tweede kans verdient. "We willen de feiten niet minimaliseren, maar volgens bronnen dicht bij de feiten waren er kinderen aan zijn staart aan het trekken en met steentjes aan het gooien", leest de petitietekst. En ook: "De arme pup wilde alleen maar spelen."

Over de steunbetuigingen is Yannick Boddez, psycholoog aan de Universiteit Groningen, gespecialiseerd in angst en dierengedrag, niet verrast. "Kleine kinderen en dieren liggen gevoelig. We zijn in onze cultuur geneigd om hen snel van hun morele verantwoordelijkheid te ontslaan. Vaak kijken we naar de ouders of de baasjes."

Boddez wil geen uitspraken doen over de case. Hij merkt wel op dat een Mechelaar temperamentvol is. "Dat is niet hetzelfde als agressief. Het wil gewoon zeggen dat hij snel in actie komt." De man vraagt zich af in welke mate het instinct van de herdershond om groepen samen te houden een rol speelde. "Schapen krijgen ook kleine beetjes in de hielen als ze uit elkaar stuiven."

Uscko verblijft momenteel in een dierenasiel in Sint-Truiden. Daar wordt hij onderzocht door dierengedragstherapeut Dany Grosemans. Die zal vandaag een oordeel moeten vellen. "Ik zal onder meer de medische verslagen van de kinderen bestuderen: hebben ze allemaal diepe wonden of vooral lichte bijtwonden? Hoeveel letsels zijn er per kind? Zijn ze door elkaar geschud?"

Ook de getuigen en eigenaars worden bevraagd en de hond moet gedragstesten doen. "Hoe reageert hij als je hem aanraakt? Als je voorbij hem loopt? Ik wil uitzoeken of hij nog melktanden heeft. Die maken makkelijker gaatjes."

Norm van gezinshond

Als alle elementen verzameld zijn, zijn er volgens Grosemans drie scenario's mogelijk. "Als Uscko de norm van gezinshond haalt, kan hij terug naar huis. Als hij die norm niet haalt, kan hij voor terreinbewaking worden ingeschakeld. Als het dier echt niet meer sociaal integreerbaar blijkt, dan zal hij wellicht levenslang in een hok in een asiel moet blijven. In dat laatste geval kan bekeken worden of inslapen niet beter is."

Grosemans zal woensdag burgemeester Maurice Webers inlichten. Ook die is benieuwd naar het oordeel. Sinds vrijdag loopt zijn mailbox vol met berichten over het incident. "Ik vind het opmerkelijk dat daarin vooral gepeild wordt naar de hond en niet naar de kinderen", zegt de sp.a'er.

Op het stadhuis is gisteren, naar aanleiding van het incident, zelfs de veiligheidscel samengekomen. Brandweer, politie, sociale diensten, de stadsecretaris: een hond bracht hen allemaal aan één tafel . Zoiets gebeurt normaal gezien alleen bij overstromingen of bedrijfsbranden, geeft de burgemeester toe. "Maar gezien de omvang van het incident, leek het ons toch opportuun om alles eens te overlopen."

Ook Grosemans is onder de indruk van de aandacht die de zaak krijgt. "Ik heb al vaker onderzoek moeten doen naar dit soort van incidenten, maar zoiets heb ik nooit gezien. Er vindt wat dierenwelzijn betreft echt een kentering plaats. Vroeger staken mensen hiervoor zelden hun nek uit." Hij vindt dat positief. "Maar we moeten opletten dat we niet te sentimenteel worden."