Direct naar artikelinhoud

Gent slaat brug tussen design, kunst en architectuur

Je kan het parcours ook te voet afleggen, maar dan mis je de charmes van de Leie en eigenlijk is elk excuus goed genoeg om met de bootjes van Gent uit te varen. Volgend weekend vormt de Leie weer de blauwe draad doorheen het tweejaarlijkse evenement Oeverture, waarbij meer dan twintig locaties de brug slaan tussen design, kunst en architectuur. DMM lijst de stops op waar u zeker aan wal moet gaan.

OEVERTURE

weer van wal

Bij Surplus Interieur (1) kunnen bezoekers kennismaken met een opkomend merk: het Londense label Established & Sons. Het wist op relatief korte tijd - het merk bestaat nog geen vijf jaar - een hele rist topdesigners te strikken, onder wie Jasper Morrison, Jaime Hayón, Konstantin Grcic, Zaha Hadid en ook onze eigenste Sylvain Willenz. Eigentijds design op zijn best: kleurrijk, origineel, eigenzinnig en toch functioneel. Surplus Interieur is al jaren een vast adres bij liefhebbers van modern design, al was het maar om te gaan windowshoppen. De grote showroom is een verzamelplaats van internationale topmerken zoals Cappellini, Moroso, Fritz Hansen en Thonet.

Even verderop zit in dezelfde straat nog een must-see adres: Galerie Lachaert. Een galerie die de laatste jaren steeds meer bekendheid verworven heeft, met dank ook aan de rijzende ster van Sofie Lachaert zelf. De Gentse ontwerpster bewandelt de grens tussen kunst en design en werkte het voorbije jaar onder meer in opdracht van het Nederlandse Droog Design en het Italiaanse Nodus. Haar galerie is een platform voor ontwerpers met dezelfde avant-garde ontwerpvisie en regelmatig krijgen jonge, onbekende kunstenaars de kans om hun werk te presenteren. Sinds enkele jaren zijn aan de galerie ook twee gastenkamers verbonden, die tot voor kort werden uitgebaat door het koppel Lachaert en Luc d’Hanis. De guestrooms hebben recent een volledige make-over ondergaan en kregen ook een nieuwe naam, Sleeping out of the box (2). “De kamers hebben een nieuw, erg origineel concept”, licht de jonge ontwerpster Carolien Van den Hole een tipje van de sluier. Lachaert heeft de kamers uit handen gegeven en Van den Hole volgt het hele project op. “Eén kamer zal om de drie maanden opnieuw ingericht worden door een jonge designer. Bezoekers kunnen op die manier zijn of haar spullen echt beleven, en ze bovendien ook aankopen als ze dat willen.” De andere kamer is door een mix van opkomend talent aangekleed, onder wie Van den Hole zelf. “Als jonge ontwerper is het niet altijd evident om zomaar een showroom op te richten. Met dit concept kunnen bezoekers als het ware door onze catalogus stappen.” Tijdens Oeverture zet Sleeping out of the box in première haar deuren open voor iedereen.

Hay (3) is een jong Deens merk dat onder de vleugels zit van de Scandinavische keten Bestseller (bekend van de modewinkels Vero Moda, Vila, Jack & Jones, …) en tijdens Oeverture gaat hun allereerste flagshipstore in België open. De locatie, Hoogpoort, is niet toevallig want enkele meters verderop zit de bekende designwinkel Aksent die door dezelfde eigenaars wordt uitgebaat. “We hoorden bij onze klanten weleens een vraag naar meer betaalbare stukken. Het Scandinavische Hay leek ons daarvoor geschikt, want het zweeft tussen Ikea en highend design. Perfect voor wie unieke spullen zoekt met een budgetvriendelijk prijskaartje”, vertelt Sibylle Debusseré van de Hay Flag Rubberboat Store. Het Deense merk werd in 2003 opgericht door Rolf Hay en vindt stilaan de weg naar het buitenland. Hay brengt grappige en kleurrijke objecten met een duidelijke link naar het Scandinavische design uit de jaren vijftig en zestig. Tussen de ontwerpers zitten bekende namen zoals Jakob Wagner en Louise Campbell. Omdat het woord flagshipstore ten onrechte doet vermoeden dat het om een grote winkel gaat, hebben de uitbaters hun shop ‘flag rubberboat store’ gedoopt.

Langs buiten zou je het niet vermoeden, maar achter de kleine vitrine van Galerie Design 7 (4) schuilt zo’n 1.000 vierkante meter expositieruimte. Eigenaar Frederic Rozier is al jaren fan van vintagedesign en heeft in zijn winkel echte klassiekers te koop voor redelijke prijzen. “Het virus voor vintage is er lang geleden al ingeslopen, mede via mijn vader die in de antiek- en brocantesector zat”, vertelt Rozier. Op 2 andere locaties in Gent startte hij met Design & Breakfast, stijlvol ingerichte b&b’s. Rozier is een expert in design uit de twintigste eeuw en is verbonden aan het bekende Antwerpse veilinghuis Bernaerts waar hij veilingobjecten naar waarde schat. Tijdens Oeverture heeft hij enkele binnen- en buitenlandse collega’s uitgenodigd, waardoor het aanbod vintagedesign tijdelijk behoorlijk uitgebreid is. Een aanrader voor wie koopjes wil doen. “Onze prijzen starten vanaf enkele tientallen euro’s voor gebruiksvoorwerpen tot enkele duizenden euro’s voor designmeubels. De bedoeling van de winkel is altijd al geweest om drempelverlagend te werken, om design toegankelijker te maken.”

Ze blies de ambachtelijke juweelkunst nieuw leven in en dat is letterlijk te nemen, want Elisabeth Leenknegt is gespecialiseerd in glasblazen. Ze noemt zichzelf “edelsmid, designer en glaskunstenaar in hart en nieren”. Ze heeft een opleiding als archeologe met specialisatie in Romeins glas, maar schakelde later over naar de juweelkunst. Alle juwelen van Elisabeth Leenknegt zijn handgemaakt en toch hangt er geen onbetaalbaar prijskaartje aan. Ze richtte enkele jaren geleden haar eigen label Glasjuweel op dat intussen wordt verkocht in tal van museumshops, modeboetieks en kunstgaleries. En sinds vorig jaar is er in de Bennesteeg ook een Galerie Leenknegt (5) waar een mix van het werk van de jonge ontwerpster en dat van haar vader staat tentoongesteld. Met haar ambachtelijke werkwijze zet Elisabeth een familietraditie van glasblazen verder, want ook vader Jan (glassculpturen) en grootvader Michiel (glasramen) blinken uit in de eeuwenoude techniek. Leenknegt gunt de bezoekers van Oeverture een unieke inkijk in haar modernistisch pand dat in de vorige eeuw door de Belgische architect André Jacqmain werd ontworpen. Jacqmain werd als voorloper van het postmodernisme beschouwd en maakte in de Bennesteeg een sobere structuur. “Die soberheid staat in fel contrast met de kleurrijke glassculpturen van mijn vader en dat maakt het geheel een beetje magisch.” n

En ook nog...

Kunstencentrum Zebrastraat

Begin twintigste eeuw bouwde de Gentse stadsarchitect Charles Van Rysselberghe hier de eerste ‘werkersappartementen’ van Europa, genaamd ‘De Cirk’. Tegen de jaren negentig raakte de site hopeloos uitgeleefd, maar in 2003 kreeg ze een grondige renovatie en vandaag wordt er opnieuw gewoond en huist er het Kunstencentrum Zebrastraat (6). Geleide wandelingen tonen de architecturale make-over.

Vitrapoint

In de winkel van designlabel Vitra (7) huist de tentoonstelling ‘101% Designed in Brussels’, met werk van jonge, Brusselse ontwerpers onder wie Nathalie Dewez.

Art Nivo

Interieurwinkel Art Nivo (8) heeft het architectenbureau Buro II & Archi+I te gast. Het bureau toont zijn magistrale plannen voor het nieuwe casino van Knokke. Een staaltje spectaculaire architectuur.

Design Vlaanderen

Elk jaar zoekt Design Vlaanderen (9) naar nieuw ontwerptalent. Het resultaat is De Nieuwe Oogst: een nieuwe lichting jonge ontwerpers om in het oog te houden.

Miat

Het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (10) stelt de expo ‘Textieldesign’ voor, met werk van zeven jonge textielontwerpers onder wie Els Jacobs en Eva Pannecoucke.