Direct naar artikelinhoud

Club Brugge zet vaart achter hervorming Pro League

De Pro League moet zijn werking optimaliseren met een autonoom - niet-clubgebonden - managementteam, los van de beheerraad. Dat is de essentie van een nota van Club Brugge, die de eersteklassers verder bespreken op een conclaaf op 3 juni.

Plannen om de Pro League verder te professionaliseren liggen al langer op tafel, maar het moment blijkt nu gunstig om daar écht werk van te maken. Dankzij het in juni afgesloten lucratieve tv-contract - goed voor 55,3 miljoen euro per jaar waarvan de Pro League ook een klein percentage opstrijkt - en een contractverlenging met hoofdsponsor Jupiler tot 2016 beschikt de Pro League over een beduidend groter budget. "Die twee verhoogde contracten leveren ons meer middelen op om de werking van de Pro League te verbeteren", zegt Ivan De Witte, die in afwachting van de zoektocht naar een nieuwe voorzitter de lopende zaken waarneemt.

Gisteren kwamen de eersteklassers bijeen op de bond om de hervorming van de Pro League te bespreken. Een nota van Club Brugge die de eersteklassers al konden inzien, diende als basis. Volgens Vincent Mannaert, general manager van Club, was er een consensus om nieuwe lijnen uit te tekenen. Maar hoe en wat, dat zal moeten blijken bij een bijeenkomst van alle voorzitters op 3 oktober. "Alle clubs zullen daar goed voorbereid naar toe gaan", aldus Mannaert. "De raad van beheer van de Pro League moet een andere inhoud krijgen en vooral waken over het budget. Daarnaast willen we een sterk autonoom managementteam met experts die de Pro League als een bedrijf runnen en de 'Pro League' professioneel vermarkten." Lees: grote sponsors binnenhalen. In de praktijk zou er een commercieel, financieel, operationeel manager komen, net als een versterkt juridisch departement. "Zodat clubs niet te pas en onpas individuele rechtszaken opstarten", aldus Mannaert. Heikel punt is wel dat Club Brugge wil bekomen dat de eersteklassers een deel van hun commerciële rechten afstaan. Maar het binnenhalen van sponsors zou dan weer voor een return naar de clubs kunnen zorgen.

Zodra de nieuwe structuur op poten staat, zou de Pro League dan een nieuwe voorzitter kiezen met hulp van het selectiebureau Accor Group. "Die leidinggevende figuur is best niet aan een club verbonden", aldus De Witte.