Direct naar artikelinhoud

'60 procent van Turkse Belgen stemde in referendum'

Van de 137.000 stemgerechtigden hebben ruim 81.000 Turkse Belgen zich uitgesproken over een grondwetswijziging die de macht van president Erdogan moet vergroten. Dat meldt de Unie van Europese Democratische Turken.

Ruim 81.000 Turkse Belgen hebben deelgenomen aan het referendum over een grondwetswijziging die de macht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan moet vergroten. Dat meldt Basir Hamarat, voorzitter van de Erdogan-gezinde Belgische afdeling van de Unie van Europese Democratische Turken (UETD), aan deze krant. "In totaal waren er 137.000 stemgerechtigden. Dat betekent dat zo'n 60 procent uiteindelijk heeft gestemd, meer dan wij hadden verwacht. Wij dachten uit te komen op ongeveer 70.000 tot 75.000 stemmers."

Hamarat geeft aan dat de UETD heeft geprobeerd om iedereen warm te maken om te gaan stemmen. Turken in ons land konden vanaf 27 maart tot gisteravond gaan stemmen op de ambassade in Brussel of het consulaat in Antwerpen. "Wij hebben ons best gedaan om iedereen een kans te geven om zich uit te spreken. Zo hebben we zelfs bussen en auto's ingezet om kiezers te vervoeren."

De Turken mogen zich komende zondag uitspreken over de grondwetswijziging. Erdogan gaf gisteravond alvast aan dat de kwestie van een eventuele toetreding van zijn land tot de Europese Unie na het referendum over de uitbreiding van de presidentiële macht "opnieuw op tafel zal belanden".

Al sinds 2005

Op een meeting in Izmir trok de Turkse president weer van leer tegen Europa. De verhoudingen zijn gespannen omdat verscheidene landen meetings met Turkse ministers verboden. "Europa zal boeten voor wat het heeft gedaan. Als God het wil, dan komt de kwestie van de Europese Unie opnieuw op tafel na 16 april", zo verklaarde het staatshoofd.

Kandidaat-lidstaat Turkije onderhandelt al sinds 2005 met de Europese Unie over een toetreding. De gesprekken zijn intussen op een dood punt beland. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bevestigde vorige maand nog dat een herinvoering van de doodstraf in Turkije een toetreding onmogelijk zou maken.

Erdogan beklemtoonde gisteren echter opnieuw dat hij "zonder aarzelen" de wet zou ondertekenen indien het Turkse parlement zich zou uitspreken voor de herinvoering van de doodstraf.