Direct naar artikelinhoud

Elk land zijn crisis Griekenland Spaargeld vertrekt naar buitenland

De bezorgdheid over de desastreuze Griekse staatsfinanciën zorgt onder de Grieken voor een vlucht van spaargeld naar het buitenland. Volgens de Griekse centrale bank vloeide er in de eerste vier maanden van dit jaar 18,5 miljard euro weg. In april daalden bijvoorbeeld de deposito’s bij de Griekse banken van 268,8 miljard tot 260,3 miljard, zo berichtten Griekse media op basis van gegevens van de centrale bank. Die tendens houdt ook in mei en juni aan. Vooral Cyprus en Groot-Brittannië profiteren van de bancaire exodus.

Griekenland zag eergisteren ook zijn kredietrating verlaagd tot rommelniveau door Moody’s. Het ratingbureau vreest dat het land zijn schulden niet zal kunnen afbetalen. De rente op Griekse staatsobligaties schoot gisteren alweer de hoogte in. Moody’s heeft bovendien de kredietrating van de belangrijkste Griekse banken verlaagd.

Spanje

Algemene staking tegen besparingen

De Spaanse vakbonden houden in september een algemene staking tegen het saneringsplan van de regering-Zapatero, maakte vakbondsfederatie UGT bekend. Volgens vakbondsman Manuel Fernandez Lopez betekent het besparingsbeleid ‘een aanval op de welvaartsstaat’. Het gaat om de eerste algemene staking in acht jaar.

Ook de staatsobligaties van Spanje zijn gisteren weer onder druk komen te staan. Rond Spanje is er bezorgdheid over de gezondheid van de spaarbanken. Het is vooral de rente op de obligaties met een korte looptijd (2 jaar) die de hoogte in schoot. Lenen op de internationale markten wordt dus fors duurder voor de Spaanse staat. Voor Spaanse obligaties kwamen er 17 basispunten bij tot een rente van 3,15 procent.

Duitsland

Vertrouwen van beleggers slinkt

Het vertrouwen van Duitse professionele beleggers en analisten in de economie is in juni onverwacht fors gedaald. De ZEW-index, die het vertrouwen meet, zakte van 45,8 in mei naar 28,7 in juni. Dat is het laagste peil in meer dan een jaar. Dat geeft aan dat beleggers vrezen dat de Europese schuldencrisis en de besparingsmaatregelen van overheden de economie zullen aantasten. ‘De ZEW-index illustreert de onzekerheid die de schuldencrisis en de onrust op de financiële markten teweeggebracht hebben’, zegt Carsten Brzeski, econoom bij ING België. ‘Het reddingsplan voor de eurozone en de ingrepen van de ECB volstaan vooralsnog niet om het vertrouwen te stabiliseren.’

België

Focus op politieke impasse

Het kredietratingbureau Standard & Poor’s behoudt ook na de federale verkiezingen van zondag zijn AA-rating voor België. Maar tegelijkertijd waarschuwt het agentschap ervoor dat die rating onder druk kan komen te staan als de politieke impasse te lang blijft aanslepen, zo blijkt uit zijn gisteren verschenen rapport. S&P lijkt ervan overtuigd dat de belangrijkste politieke partijen en verschillende regeringen beseffen dat er dringend werk moet worden gemaakt van het wegwerken van de begrotingstekorten en het afbouwen van de overheidsschuld. Toch stuurt S&P meteen ook een waarschuwing uit. ‘De rating kan onder druk komen te staan als de politieke impasse te lang aanhoudt. In dat geval zouden de bevoegde overheden minder in staat zijn de huidige problemen aan te pakken.’

Zweden

Weerstand tegen toetreding tot euro

De weerstand onder de Zweedse bevolking tegen een toetreding tot de eurozone is flink toegenomen door ongerustheid over de Europese schuldencrisis. Het aantal tegenstanders staat op het hoogste niveau ooit. Dat blijkt uit een peiling door het Zweedse bureau voor statistiek. Van de ruim 9.000 deelnemers aan de peiling stemde 60 procent tegen toetreding tot de eurozone.

Zweden stemde bij een referendum in 2003 al tegen een invoering van de euro.