Direct naar artikelinhoud

Beveren verkoopt groot deel patrimonium Doel

Het gemeentebestuur van Beveren heeft dinsdagavond de verkoop van een groot aantal eigendommen in Doel aan de Maatschappij Linkerscheldeoever goedgekeurd. Een opmerkelijk besluit, zeker nu er een permanent sloopverbod is uitgevaardigd door het Gentse hof van beroep.

Het gemeentebestuur wil het gemeentehuis, de oude gemeenteschool annex ontmoetingscentrum, de pastorij, een aantal bouw- en restgronden, en het voetbalveld van FC Saeftinghe van de hand doen. Het heeft daartoe een ontwerptekst goedgekeurd met 16 tegen 11. De verkoop aan Maatschappij Linkerscheldeoever zou het stadsbestuur 1.154.000 euro opleveren. “Een logische stap”, meent burgemeester Marc Van de Vijver. “De maatschappij heeft, op ruim tien eigendommen na, alle woningen van particulieren en huisvestingsmaatschappijen in handen. Nu komen daar de openbare gebouwen bij.”

Helemaal niet zo logisch, vinden de tegenstanders. Zowel binnen het gemeentebestuur als bij actiegroep 2020 reageert men ontstemd op het nieuws. Zeker nu de inwoners van Doel voor het hof van beroep een definitief sloopverbod hebben bekomen. “De maatschappij zal ook de nieuwe gebouwen als een goede huisvader moeten onderhouden”, zegt Igor Rogiers, advocaat van Doel 2020. “Het is dus niet meteen in hun profijt om ze nu over te nemen.”

Zolang Doel als woongebied staat aangemerkt in het gewestplan, mag er niet meer gesloopt worden. Volgens de burgemeester zal de Vlaamse regering het RUP in het voorjaar wijzigen naar industriegebied, zodat opnieuw een sloopvergunning kan verkregen worden.