Direct naar artikelinhoud

Federale politie onderzoekt blunders in zaak-Van Uytsel

De federale politie heeft een tuchtonderzoek geopend naar het geklungel van de Leuvense speurders. Die lieten heel wat steken vallen in de zaak van de verdwijning van en de moord op Annick Van Uytsel.

Het onderzoek loopt sinds januari en is er gekomen op vraag van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Dat bevestigt commissaris-generaal Fernand Koekelberg van de federale politie. “Alle agenten die betrokken zijn geweest bij het onderzoek omtrent Annick Van Uytsel worden gescreend. We gaan na of er speurders zijn die deontologische fouten hebben gemaakt of die houdingen hebben aangenomen die het voorwerp uitmaken van een tuchtmisdrijf.”

Eenzelfde onderzoek naar Justitie komt er voorlopig niet, al zegt Koekelberg dat er ook zal worden gekeken naar de rol van onderzoeksrechter Koen Van Impe. “We willen weten in welke mate onze politiemensen iets wel of niet hebben gedaan in opdracht van de onderzoeksrechter.”

De hiërarchische overste van de onderzoeksrechter is de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Leuven, en die lijkt voorlopig niet te bewegen. Minister van Justitie De Clerck wil daar verandering in brengen. “Het tuchtrecht voor magistraten is een interne aangelegenheid, alles blijft binnen de zetel. Dat kan niet, want zo is het gerecht tegelijk rechter en partij. Ik zal deze week een wetsontwerp indienen om het tuchtrecht te brengen waar het thuishoort: bij het ministerie van Justitie.”

Gebrekkige organisatie

De pijnlijke lijst van tekortkomingen van de Leuvense recherche stond eerder al in een lijvig rapport van het Comité P, dat de politiediensten controleert. Het vernietigende rapport, dat in december werd opgesteld, maakte melding van een gebrekkige organisatie, methodiek en informatiedoorstroming.

Volgens de VRT, die het document afgelopen weekend kon inkijken, was het onderzoek “een kroniek van een aangekondigde mislukking”. De onderzoekers hielden geen dagboek bij over wie welke onderzoeksdaden deed, waarom en met welke resultaten. Er werd informatie achtergehouden en voor de tips die binnenkwamen bestond geen sorteersysteem. Sterker nog: de tips werden neergepend op kaartjes die een mecanicien met meer dan twintig jaar dienst moest ingeven in een computer waarmee hij nauwelijks overweg kon.>7