Direct naar artikelinhoud

Parket van Parijs verhoort Bruyneel over Tour van 2009

Johan Bruyneel is verhoord in een gerechtelijk vooronderzoek door het parket van Parijs na de Tour de France 2009. Toen werd in een vuilniscontainer bij het hotel van de Astanaploeg verboden infuusmateriaal gevonden. Tegenover de gerechtelijke politie verklaarde Bruyneel van niets te weten.

Volgens de Franse sportkrant L’Equipe werd Bruyneel vorige maand al verhoord in Parijs. In april zou ook de voormalige Astanaploegleider Alain Gallopin langdurig zijn ondervraagd. Beide mannen werd om meer uitleg gevraagd bij het infuusmateriaal dat tijdens de Tour van 2009 werd gevonden in de vuilnisbakken van een hotel waar de Astanaploeg verbleef. Toedienen van infusen is verboden in het wielrennen. Een uitzondering kan alleen worden gemaakt voor dringende medische noodzaak. Zowel Bruyneel als Gallopin verklaarden volgens L’Equipe van niets op de hoogte te zijn. Ook niet dat binnen hun Astanaploeg renners met een infuus zouden zijn behandeld.

Of het tot een echt gerechtelijk onderzoek komt zal later door het parket van Parijs moeten worden beslist. Zo’n onderzoek is wel al geopend tegen de Caisse d’Epargneploeg. Ook al in vuilniszakken werden gebruikte insulinespuiten gevonden die aan de ploeg zouden hebben toebehoord.

Het mogelijke onderzoek tegen Astana en haar ploegleiders Bruyneel en Gallopin komt bij het gerechtelijke onderzoek dat nu ook in de Verenigde Staten stilaan vorm krijgt na de dopingbeschuldigingen van Floyd Landis. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) vertrouwde de zaak al toe aan gerechtelijk onderzoeker Jeff Novitzky. Die maakte enkele jaren geleden faam in de BALCO-affaire en zorgde ervoor dat Marion Jones tot zes maanden celstraf werd veroordeeld.

Novitzky krijgt nu volgens de Amerikaanse krant New York Daily News versterking van Doug Miller, een onderzoeker die door het departement van justitie op de zaak is gezet. Miller is vooral geïnteresseerd in misbruik van overheidsgeld. Beschuldigingen van Landis slaan namelijk op de periode waarin Bruyneel en Armstrong door het Amerikaanse postbedrijf US Postal werd gesponsord. Ook Miller verdiende eerder al zijn sporen in de BALCO-zaak.

(MG)